La candidata del PSC per Barcelona a les eleccions generals del 23-J i presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha arrencat la seva campanya amb polèmica. Batet ha parlat sobre la no pròrroga de la congelació dels lloguers i la nova futura llei de l'habitatge, i ha afirmat que "la major part de la població no té problemes per seguir pagant el lloguer". En una entrevista aquest dimecres a la SER Catalunya, ha defensat que actualment existeix una limitació de la pujada del 2%, i que pròximament ho serà del 3%, tot i que, encara aquesta mesura no està en vigor en cap comunitat autònoma perquè no s'ha declarat cap zona tensionada. Batet ha celebrat la llei de l'habitatge aprovada pel govern espanyol, encara que l'ha qualificat de paraigua i instat a les comunitats autònomes a "fer el seu treball" per aplicar la limitació de l'augment dels lloguers en les zones tensionades.

Les declaracions de Batet han generat molta polèmica a les xarxes. Només unes hores més tard de la seva entrevista, la socialista ha demanat perdó a través del seu compte de Twitter. "Sé el que costa poder pagar-se un habitatge", ha afirmat. En aquest sentit, Batet ha defensat que el govern de Pedro Sánchez "és el primer que ha posat límit a l’increment dels arrendaments i protegeix i continuarà protegint les i els llogaters més vulnerables". 

En contra d'un referèndum a Catalunya

Meritxell Batet s'ha mostrat crítica amb la proposta de referèndum a Catalunya que plantegen els comuns, a qui ha advertit que "no podem tornar a debats de fa deu anys". La cap de llista de Sumar-En Comú-Podem a les eleccions, Aina Vidal, ha assegurat que la seva formació no s'ha oblidat dels seus plans de referèndum d'autodeterminació, tot i que, en el programa de la formació que comanda Yolanda Díaz només s'inclourà la possibilitat de votar un acord sorgit de la taula de diàleg. Batet ha afirmat que els socialistes "marquen una línia molt clara" en aquestes eleccions: "Volem avançar, que el país progressi. I en aquest tema volem mirar endavant, no enrere"

La candidata socialista ha reiterat que plantejar la possibilitat d'un referèndum "és retrocedir, tornar a la casella de sortida i enredar-nos en un tema que no porta enlloc". Per defensar aquesta postura, la candidata socialista ha apuntat que el marc legal a Espanya és molt clar sobre el referèndum, i el PSC es manté en la mateixa posició que els darrers 10 anys. "Hem d'avançar i seguir en el camí del diàleg", ha reblat. Batet ha assenyalat com a una solució la reforma federal de la Constitució, ha admès que "no hi ha un marc adequat ni propici per a aquesta reforma" en el context actual, per tant, assegura que l'aposta ha de continuar sent "consolidar la cooperació entre administracions i aconseguir confiança i lleialtat", que considera que s'havien trencat i ara estan reconstruint.

La presidenta del Congrés ha descrit com molt dur l'inici del govern espanyol davant el conflicte català i ha enaltit els resultats de la seva gestió: "Com a ministra de Política Territorial, en els pocs viatges que vaig fer, l'única cosa que fèiem era parlar de Catalunya i parlar dels problemes i de la crisi territorial. Avui és molt diferent el panorama a Espanya". En aquesta línia, ha aplaudit que l'executiu de Sánchez "ha aconseguit que la convivència a Catalunya millori moltíssim i que Espanya estigui molt més fort, reconeguda i amb més potència" en l'àmbit internacional.

Confiança en la victòria del PSC el 23-J

De cara a les eleccions del pròxim 23 de juliol, la dirigent socialista s'ha mostrat convençuda que el PSC pot guanyar a Catalunya el 23-J: “El PSC ha guanyat les autonòmiques i les municipals. És molt important guanyar ara les generals. Surto amb aquesta convicció i ànim”. Unes eleccions que són clau perquè un canvi de govern espanyol "podria fer molt de mal i produir molts retrocessos: estem en aquesta conjuntura". 

Pel que fa a les negociacions per a la Diputació de Barcelona, ha deixat clar que el PSC busca "aconseguir un govern estable" i, en aquest sentit, ha recordat que fins ara el govern de PSC i Junts havia "funcionat i havia estat molt útil per als ciutadans. Crec que era bo reeditar aquest acord". Batet ha lamentat, tot i això, que Junts prioritzi les seves "fòbies o fílies" i actuï de forma "més partidista que buscant l'interès general"; davant d'això, ha avisat que el PSC parlarà amb diferents partits per aconseguir "un acord estable", cosa que "evidentment és més fàcil amb unes forces que amb les altres".