No és cap sorpresa que les negociacions pels pressupostos avancen amb comptagotes. El Govern, que ja va llançar la tovallola i acceptar que els comptes no entrarien en vigor l'1 de gener, no s'ha decidit per intensificar les trobades amb els possibles socis. El PSC i els comuns ja fa setmanes que denuncien la lentitud, i aquest dilluns ho han tornat a fer. Tampoc les reunions mantingudes la setmana passada han servit per desllorigar la situació: els socialistes lamenten que no se'ls hagi facilitat suficient informació per presentar les seves prioritats, mentre que els liles, que ja han pogut entrar a parlar sobre les seves propostes concretes, creuen que encara es va massa lent i que l'executiu no està responent a les seves peticions.

Per enèsima vegada, el PSC, de la mà de la portaveu, Èlia Tortolero, ha reiterat que el seu grup està plenament disposat a negociar amb ERC els pressupostos, en l'esperit de la mà estesa que fa mesos va anunciar Salvador Illa. Però ha advertit que les reunions no podran avançar fins que els socialistes tinguin tota la documentació que han requerit perquè la consideren "imprescindible" per tal de poder dissenyar les seves prioritats i demandes. Malgrat aquest contratemps que el cap de setmana no ha resolt, aquesta tarda l'equip negociar del PSC mantindrà una reunió de treball interna per continuar treballant "al marge d'ERC" amb aquelles dades que sí que coneixen. I ha instat Pere Aragonès i els republicans a reconèixer que els socialistes formen part de les negociacions formals per aprovar els pressupostos. "Fins ara no hem negociat res. Que clarifiquin si volen negociar amb el PSC", ha llançat la portaveu. Precisament a la mateixa hora, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha admès que els socialistes ja formen part de l'equació.

 

"Pere Aragonès ve arrossegant els peus"

Per la seva banda, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha criticat que el president Pere Aragonès "ve arrossegant els peus", i han exigit que canviï d'actitud per facilitar les negociacions. Amb tot, ha confiat que hi hagi avenços aquesta setmana, quan totes dues parts tornaran a reunir-se. De fet, aquest mateix dilluns a la tarda ja hi ha programada una nova trobada tècnica en què els equips del partit i del Govern parlaran sobre mesures concretes en el camp del transport, la mobilitat i les infraestructures. La setmana passada, els comuns ja van poder discutir sobre energia i renovables, així com habitatge. Però, per contra, els liles no han rebut encara quines són les prioritats de l'executiu ni saben si les seves demandes en les anteriors trobades han estat acceptades, i això els sorprèn. "No hi ha concreció de la Generalitat ni voluntat política", ha denunciat Mena.

"El Govern ha de concretar i deixar clar que vol continuar avançant en la negociació pressupostària", ha continuat, passant la pilota a Pere Aragonès. Mena ha defensat que, en aquestes converses, posaran per davant els interessos de la ciutadania als del partit, i ha advertit l'executiu perquè faci el mateix, desfent-se així dels rumors que el president està alentint les negociacions perquè constata un possible cost electoral en cas de pactar els comptes amb el PSC i no amb Junts. "Espero que Aragonès no estigui fent una qüestió de relat. Seria un error posar per davant els interessos del partit", ha avisat. Ara bé, malgrat les presses que tenen els comuns per arribar a un acord com abans possible, també ha considerat que "no seria molt responsable" que el Govern enviés els pressupostos al Parlament la setmana vinent sense haver arribat a un acord amb els comuns. El PSC, similarment, ja ha advertit en el passat que no els aprovarà si no han estat negociats amb ells.

Salvador Illa, a París

D'altra banda, Èlia Tortolero ha informat que el líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, viatjarà aquesta setmana París en un nou viatge institucional a terres europees. Illa ja va visitar Brussel·les fa unes setmanes per reunir-se amb tres comissaris europeus, en contraposició amb els dos que van rebre Pere Aragonès uns dies abans. El socialista serà a la capital francesa aquest dimecres i dijous per reunir-se amb l'exministra d'Afers Exteriors i actual degana de l'Escola d'Afers Internacionals Paris SciencePo, Arancha González, i l'alcaldessa parisenca, la socialista Anne Hidalgo. A més, Illa visitarà les delegacions del Govern de la Generalitat i de la Unesco a París, i participarà en una conferència-col·loqui sobre el paper de les regions a la governança europea.