Han canviat molt les coses des que Oriol Junqueras, l'endemà de la ruptura del Govern, tancava la porta a uns pressupostos amb el PSC, que no estava "compromès amb la repressió". Però aquest paradigma ha canviat. Els comptes de la Generalitat ja van molt tard. Encara ni tan sols s'han aprovat per part del Govern en Consell Executiu, i els republicans no volen fer-ho fins que hi hagi tancada una majoria. Una majoria on ara podrien jugar-hi un paper els socialistes. Des de Calàbria ara situen totes les negociacions en un pla d'igualtat. "Tenim tots els escenaris oberts amb tots els qui estem negociant", asseguren fonts del partit. "Han passat coses", responen pel canvi d'actitud. Enmig hi ha hagut un acord amb La Moncloa per a la reforma del delicte de sedició. En qualsevol cas, Marta Vilalta ha deixat clar que esperen arribar a "principis d'acord" durant els pròxims dies. Però eviten fixar terminis.

En aquests moments, el Departament d'Economia té obertes negociacions amb Junts per Catalunya, el PSC i els comuns. Amb aquests últims estan més avançades, però la voluntat és d'"accelerar" i "intensificar" les converses amb tots els possibles aliats. “Estem en un procés de negociacions obertes, especialment amb els comuns, Junts i el PSC, i apel·lem a la responsabilitat de tots ells”, ha defensat la portaveu i secretària general adjunta en la roda de premsa posterior a l’executiva d’aquest dilluns. Si bé ha reiterat que els socis prioritaris juntaires i comuns, els socialistes s’han incorporat a la possible equació.

Els republicans s’han proposat accelerar-ho tot, perquè el calendari està en contra, però eviten posar data. “Hi ha negociacions obertes amb intercanvi de documentació i propostes, i desitgem que acabar la setmana o tenir principis d’acord en els propers dies”, ha insistit Marta Vilalta, que ha reiterat que volen tenir els comptes “al més aviat possible”. La pròrroga pressupostària continua sent una possibilitat damunt la taula, però verbalitzat cada cop amb la veu més fluixa.

Sense novetats de malversació

Pocs dies després de l’aprovació dels pressupostos de l’Estat al Congrés, la roda de premsa de Martat Vilalta ha arrencat reivindicant la “feina feta en els darrers dies al front de Madrid”. En aquest sentit, ha posat en valor el nou mecanisme d’execució d’inversions, amb la transferència de 900 milions d’euros a la Generalitat, que permetrà que “les obres es facin realitat”. També ha destacat haver arrencat recursos per a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) o pel hub audiovisual Catalunya Media City. Preguntada per la possible reforma del delicte de malversació, ha assegurat que “no hi ha novetats” i que prefereixen ser prudents durant la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal. També ha lamentat que no tenen notícies pel que fa a la llei mordassa o la llei estatal d’habitatge.