Després de l'anunci que fa unes setmanes va compartir el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en què apostava per començar a treballar ja els pressupostos del 2023 i apel·lava a la responsabilitat dels grups parlamentaris per ajudar a aprovar-los, els partits ja han començat a pronunciar-se sobre què pensen fer. Aquest dimarts, han estat el PSC i els comuns qui ho han fet, i han aprofitat per deixar clar que ambdós grups estan disposats a allargar la mà al Govern per tal que puguin tirar endavant els comptes. Això sí, sense poder evitar caure paraules creuades.

Primer ha estat la líder dels liles al Parlament, Jéssica Albiach, qui s'ha pronunciat després que aquest mateix matí el seu grup s'hagi reunit amb el Govern per fer el seguiment de l'acord de pressupostos. I és que els comuns ja van donar els seus vots l'any passat perquè l'executiu català pogués aprovar els comptes del 2022. Albiach ha tornat a lamentar que, fins ara, el compliment ha estat "desigual", com ja va fer fa uns mesos després de l'anterior trobada. Malgrat això, s'ha mostrat disposada a pactar els pròxims pressupostos i ajudar així a "millorar" la vida de la ciutadania, especialment afectada per l'actual crisi. Ara bé, hi ha tres condicions bàsiques que han manifestat perquè Giró tingui els seus vots: que es compleixin "fil per randa" tots els punts acordats pels comptes d'aquest any, que els liles negociïn "des del dia u" els de l'any vinent, i que siguin "expansius" per tal d'arribar a aquelles persones més vulnerables.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Alícia Romero, també s'ha mostrat predisposada a negociar els comptes de l'any vinent amb el Govern, a diferència de l'any passat. La socialista ha defensat que ells "sempre" s'han oferit a l'executiu de cara al 2023. "Som una oposició crítica i constructiva, estem a disposició per seguir parlant", ha assegurat. Després de la primera presa de contacte que ja va realitzar Giró amb els diferents grups, ara Romero vol veure "si el Govern té la voluntat de continuar negociant". "El conseller Jaume Giró sap que estem a disposició", ha dit, afegint que els de Salvador Illa tenen "moltes coses a dir" per als pressupostos i que volen aprofitar l'oportunitat.

Intercanvi de retrets

Ara bé, el PSC i els comuns també han caigut en un intercanvi de retrets durant les seves rodes de premsa, precisament arran de la negociació dels pressupostos. Tot ha sorgit per unes declaracions de Jéssica Albiach, qui ha rebutjat participar en una "subhasta a la baixa" en la negociació dels pressupostos. Una expressió que posteriorment ha aclarit: "Veiem que darrerament amb altres mesures el Govern senzillament parlava amb els grups, però no per negociar, sinó per veure qui venia els seus vots més barats", ha reblat. "El PSC ha regalat els seus vots gratis. El cap de l'oposició no fa oposició, sinó que regala els seus vots". Amb aquest atac, la líder dels comuns també ha volgut deixar clar que ells no donaran els seus vots al Govern a canvi de res, sinó que els negociaran "en benefici de la gent".

Posteriorment, Alícia Romero ha sortit del pas per respondre aquestes acusacions de la líder lila. I ho fa fet referint-se, directament, al fet que els comuns ja van donar els seus vots a l'executiu català per aprovar els pressupostos del 2022. "Un grup parlamentari que ha regalat els seus vots, i que no crec que el Govern hagi complert cap condició que van posar, o molt poques, ho trobo surrealista", ha dit, precisament el mateix dia que els liles han deixat clar que hi ha diversos acords que, de moment, el Govern no ha complert. "Els comuns, que no parlin en boca nostra", ha afegit, abans de defensar que no és moment de "trinxeres". Amb tot, una escena de crítiques poc habitual entre els dos grups que, a l'Estat, integren el govern de coalició.