Toca actualitzar. Només tres mesos després que els comuns s'oferissin al Govern d'Esquerra Republicana i Junts per ajudar-los a aprovar els Pressupostos del 2022, Jéssica Albiach ha alertat de la necessitat de posar els comptes catalans al dia. L'avís arriba com a resposta a la situació de crisi derivada de la guerra de Rússia a Ucraïna. Davant l'augment de preus i la inflació disparada, la líder dels comuns ha instat l'executiu català a proposar noves mesures. "Cal actualitzar els pressupostos per la situació actual", ha avisat. "No podem quedar-nos de braços plegats davant d'una crisi d'inflació. Necessitem rapidesa i diàleg social i polític. El Govern de la Generalitat ha de despertar i actuar ràpidament perquè si abans quan vam signar l'acord de pressupostos era important, ara encara ho és més".

Amb tot plegat, Albiach ha apostat per impulsar un "escut social". La líder dels comuns no ha compartit gaires propostes per al Govern, però sí que ha centrat la seva atenció en una de concreta que s'ha convertit en la demanda estrella de la formació: abaixar el preu del transport públic apujant els impostos a les elèctriques. Específicament, el seu objectiu és reduir en un 50% el cost dels tiquets de tren, bus i metro davant l'actual espiral inflacionista. I, com que les empreses elèctriques estan aprofitant la situació present per a lucrar-se, Albiach vol plantar cara amb un increment fiscal. Calculen que les principals empreses del sector han augmentat els seus beneficis en un 33%, per la qual cosa volen apujar en el mateix percentatge un impost que recau sobre les elèctriques. Segons el partit, això permetria recaptar un total de 40 milions d'euros més a l'any. Albiach ha assegurat que l'executiu els ha comunicat la seva voluntat d'estudiar la proposta. "No han tancat la porta", ha afirmat.

Uns pressupostos "irregulars i asimètrics"

I és que, justament avui, una delegació dels comuns s'ha reunit amb una altra del Govern de la Generalitat per a analitzar el compliment de l'acord al qual van arribar els liles amb ERC i Junts per aprovar els pressupostos. Tots dos costats van acordar fer-ne un seguiment trimestral, i avui Albiach ha constatat que, fins ara, el compliment ha estat "desigual i asimètric en funció dels diferents departaments". Així, els comuns no celebren ni critiquen: hi ha algunes qüestions que els satisfà i d'altres que volen que es treballi més.

Per exemple, en matèria de fiscalitat remarquen que s'han posat en marxa gairebé tots els impostos que van demanar. "Només queda el d'ultraprocessats, que esperem que a la següent reunió veurem que s'està fent l'estudi per saber a quins productes es posa", ha dit. A més, s'ha mostrat satisfeta amb les línies de treball en matèria de la conselleria d'Interior i de mobilitat: "Avancem cap al país de trens que volem ser".

Per contra, han observat algunes mancances que els preocupen. "Els departaments d'Educació i Salut tenen un grau de compliment deficient", i ho ha constatat amb les recents vagues de professors i mestres, a més de la protesta convocada aquest dissabte per part de professionals sanitaris. No és l'única qüestió sobre la qual posen el focus: encara no s'ha avançat en l'organisme per contractar les treballadores de la llar, falta concretar l'augment de psicòlegs públics i només s'ha fet una diagnosi del dentista públic. "Ens han dit que aviat es complirà, però encara no hi ha hagut paga extra per a les treballadores de la neteja que van treballar als hospitals durant la pandèmia, i tampoc s'està complint amb la gratuïtat d'infantil P2. "Entenem i som conscients que tres mesos és un temps limitat, si bé ens preocupa que no s'avanci a la velocitat que caldria", ha lamentat.