Cop de porta del PSC a la proposta dels comuns de facilitar un Govern d'ERC i el mateix partit morat que no inclogui JxCat. Així s'ha expressat la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, que ha aclarit que el seu partit ni s'hi abstindria ni hi votaria a favor tant en el cas que el Govern fos d'ERC en solitari com si inclogués els comuns.

"No impulsarem un govern d'ERC des de l'oposició. Ni abstenció ni vot a favor d'Aragonès. Si volen governar sols que es busquin els suports d'altres, no amb nosaltres", ha volgut deixar clar Romero després que en els últims dies Junts hagi obert la porta a facilitar la investidura d'Aragonès i quedar-se a l'oposició. Una idea que ha seguit agafant força aquest matí, quan el diputat republicà Ernest Maragall ha considerat que "ERC hauria d'estar disposada a governar en solitari".

Segons Romero, si ERC vol una altra opció, existeix la possibilitat d'un govern progressista presidit per Salvador Illa. I ha afegit que en els propers dies continuaran els contactes per intentar prou suports per presentar Illa com a candidat a la investidura.

Així doncs, amb el 'No' del PSC, qualsevol alternativa de fer un Govern "d'esquerres" amb ERC, la CUP i els comuns passa pel suport de JxCat. Els diputats dels tres partits d'esquerres sumen 50, mentre que els del PSC, Vox, Ciutadans i el PP sumen 53. Per aquest motiu, el tripartit ERC-CUP-ECP necessitaria un mínim de quatre vots afirmatius del partit de Carles Puigdemont per tenir més vots 'Sí' que 'No' en la segona votació, que requereix majoria simple.

Ambigüitat amb Lucas Ferro

Pel que fa a la proposta dels comuns de substituir Jaume Alonso Cuevillas per Lucas Ferro a la secretaria segona de la Mesa, Romero ha assegurat que no han rebut cap proposta formal del partit que lidera Jéssica Albiach. Poc abans, però, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, havia anunciat que havien presentat la proposta formalment als socialistes, a més d'ERC i la CUP. Romero, tot i que no s'ha mullat en dir que votarà el PSC, sí que ha admès que prefereixen que entri un diputat no independentista a la Mesa. 

diputado comunes Parlament Lucas Ferro / ACN

El diputat Lucas Ferro és l'esperança dels comuns per ocupar un lloc a la Mesa del Parlament / Foto: ACN

Per altra banda, la portaveu del PSC ha acusat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de fer un "ús partidista" de les institucions en proposar Aurora Madaula com a substituta de Jaume-Alonso Cuevillas a la Mesa. Romero ha lamentat que Junts hagi "fulminat" Cuevillas com a secretari segon de la Mesa per haver plantejat un escenari "del tot raonable" defensant que no s'han de desobeir les lleis. 

La portaveu dels socialistes al Parlament també s'ha mostrat molt crítica amb Borràs que, a través del seu compte de Twitter, va proposar que la diputada de Junts Aurora Madaula substituís Cuevillas. En aquest sentit, ha recordat que són els grups els qui proposen els candidats a la Mesa i el ple del Parlament qui decideix. "Val la pena recordar les regles de joc democràtiques i la presidenta faria bé de recordar-les. Prou ús partidista de les institucions", ha afegit. Romero també li ha retret que comuniqui a través d'una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que aquesta setmana no hi haurà ronda de consultes amb els grups de cara a un ple d'investidura.