Després del parèntesi de Setmana Santa, les negociacions per formar govern tornen a la primera línia de l'actualitat. Els dos intents fallits d'investir Pere Aragonès van deixar al descobert la distància que encara separa ERC de Junts per Catalunya. Enmig de la incertesa, una confirmació: que no hi haurà repetició electoral. Així ho han garantit els de Puigdemont en les darreres hores. La incògnita és ara si un cop facilitin la investidura d'Aragonès entraran al seu govern o es quedaran a l'oposició. Des de les files d'ERC, Ernest Maragall ha admès aquest matí en una entrevista a RTVE que estan "disposats a governar en solitari".

Les converses entre les dues principals forces de l'independentisme estan sent tan complicades com va ser-ho la conviviència entre els dos socis al govern Torra. Per Maragall, el gran problema és que Junts "es resisteix a acceptar que ERC ha guanyat", com va passar amb els comuns quan ell va aconseguir la victòria a les eleccions municipals de Barcelona. Ell, que va encapçalar la llista, ha admès que detecta "elements comuns" en els dos casos. "ERC està trobant una suma de diversos establishment que es resisteixen a acceptar això", per "impedir" que assumeixi el rol de partit hegemònic del país. En paraules seves, "molt més que un partit independentista", amb vocació de ser "l'eix central de la política catalana". 

Cap barbaritat

Al fil de les veus creixents al si de Junts que apunten la possibilitat de quedar-se a l'oposició, el diputat i regidor d'ERC ha estat clar: "Governar en minoria a mi personalment no m'espanta ni em sembla cap barbaritat". En aquest cas, ha reconegut que podria sumar-s'hi la CUP. Un executiu d'aquestes característiques comptaria amb 42 dels 135 escons del Parlament. Necessitaria, per tant, cercar constantment aliats per poder tirar endavant. No n'hi hauria prou amb els comuns, sinó que necessitarien algun dels dos grans partits de la cambra, Junts o el PSC. 

Maragall ha recordat que Puigdemont es va presentar a les eleccions del 14-F i ha quedat tercer. Una manera de convidar-lo a reconèixer que "ERC és el germà gran" i que a ells els "correspon un altre paper".

Preguntat sobre si considera que Junts és l'hereva de Convergència ha ironitzat. "Encara és una pregunta?". I ha afegit que "han hagut de canviar-se de roba, de vestit, de nom, de seu, per una colla de raons". Una afirmació que ha acompanyat d'una reflexió, que "algú que ha de negar la seva pròpia història vol dir que comença a tenir problemes obvis". Des del seu punt de vista, la formació que dirigeix Jordi Sànchez "ara és més una aglomeració que una convergència", una "diversitat inestable" que evidencia "problemes de consistència i de coherència". Maragall ha posat com a exemple el que ha succeït amb el relleu de Jaume Alonso-Cuevillas com a secretari de la Mesa del Parlament arran de les seves declaracions sobre l'excés de simbolisme estèril de l'independentisme. 

A la imatge principal, Maragall conversa amb Aragonès durant el ple de constitució del Parlament. / ACN