Uns pressupostos que generen orgull. El PSC i els comuns han expressat el seu suport nítid a l'acord pels comptes que han escenificat amb el Govern de la Generalitat durant la seva intervenció al ple del Parlament. Una sessió que ha servit per descartar les cinc esmenes a la totalitat presentades per la resta de grups a l'oposició, i que posteriorment socialistes i liles han aprofitat per deixar clar que no hi ha remordiments pel seu posicionament.

Per part del PSC, la portaveu Alícia Romero ha destacat el paper del seu partit durant la negociació, i ha celebrat l'empremta socialista que quedarà al document final. "L'acord de pressupostos que el meu grup va rubricar amb el Govern obeeix a la voluntat de superar obstacles i anar cap endavant", ha explicat, assegurant que han posat per davant els "interessos" del país amb una aposta clara per la "política útil". Això sí, no s'ha estalviat crítiques lleugeres contra l'executiu d'ERC, recordant els tres mesos que s'han allargat les negociacions amb un Govern "feble" i que "només té 33 diputats". Un Govern, a més, que el PSC no vol salvar.

Similarment, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, també ha assenyalat les victòries aconseguides en l'acord de pressupostos, com ara l'impuls a la transició ecològica, l'ofensiva contra els fons voltors, i la defensa dels menors que pateixen pobresa energètica. En un lema ja habitual del partit, la diputada ha assenyalat que "no ets el que dius, sinó el que aconsegueixes".

Retrets contra Junts i la CUP

Però més enllà de l'estratègia defensiva, tots dos partits han practicat una ofensiva contundent contra Junts i la CUP. Els de Borràs i Turull han rebut de Jéssica Albiach, que els ha acusat de brandar un "suposat tripartit" ERC-PSC-comuns "cada vegada que perden el poder" mentre mantenen pactes amb els socialistes en altres institucions. "El que els molesta és que el pacte amb el PSC no l'han fet vostès. Si no, com s'explica el pacte a la Diputació de Barcelona?", ha llançat.

 

Els cupaires, en canvi, han estat a l'ull de mira dels dos partits. Primer ha estat el torn de la portaveu socialista, que ha recriminat que la formació anticapitalista carregui contra uns pressupostos que preveuen més diners per a universitats i recerca o residències que els comptes del 2017, que sí que van comptar amb el seu suport. "Menys lliçons!", ha bramat Alícia Romero. I també la líder dels comuns ha disparat contra la CUP, després que aquests haguessin exigit un cop més que els liles es desmarquessin de l'acord de pressupostos i presentessin una esmena a la totalitat. Jéssica Albiach ha lamentat que els cupaires no es decidissin a seure a la taula de negociació plegats, cosa que els hauria permès tenir "més força", i ha assenyalat que s'han "equivocat d'adversari" perquè comparteixen opinió en moltes polítiques. "No sé quin és el seu objectiu d'estar aquí", ha conclòs. "No facin discursos que no s'aguanten amb els fets".