Com era previsible, els pressupostos de la Generalitat han superat el seu primer pas al Parlament de Catalunya. La cambra catalana ha tombat aquest dimarts a la tarda les esmenes a la totalitat que havien presentat Junts per Catalunya, la CUP, l’extrema dreta de Vox, Ciutadans i el PP. Marcador: 59 vots a favor i 74 en contra. D’aquesta manera, s’imposa la majoria forjada pel Govern en solitari d'ERC amb el PSC i els comuns. Els segons comptes del president Pere Aragonès continuen així la seva tramitació parlamentària, que està prevista en un temps rècord i hauria de culminar amb la votació final el pròxim 10 de març. El debat ha evidenciat novament l’abisme entre les formacions independentistes, amb acusacions creuades.

Tant Junts per Catalunya com la CUP han assenyalat, per motius diferents, el pacte amb el PSC de Salvador Illa. Conscient d’això, ja en la seva intervenció inicial, la consellera Natàlia Mas ha deixat clar que només és un “acord concret i puntual” i “res més que això”. A més de reivindicar que són els comptes “més expansius de la història”, els republicans han reiterat la seva "mà allargada” perquè s'hi puguin sumar altres formacions, amb la mirada fixada en Junts per Catalunya, els exsocis de govern de coalició. Una “mà allargada” i "tota la predisposició" que també ha ofert la portaveu Marta Vilalta.

Però no han aconseguit convèncer ni uns ni altres. Junts per Catalunya, que escenifica que està a l'oposició després de la sortida del Govern, ha carregat contra uns comptes on denuncien que "guanya l'autonomisme i perd l'independentisme". La portaveu Mònica Sales ha retret que “la majoria de diputats que aprovaran els comptes —41, els 33 dels socialistes i els 8 dels comuns— estan en contra de la independència, per tant, els pressupostos són un fre per avançar cap a l'estat propi”. En una línia molt diferent, la CUP ha denunciat uns pressupostos on el PSC ha colat “totes les merdes de la patronal”, en referència als macroprojectes. La diputada Eulàlia Reguant ha criticat que el president Aragonès “ha lligat la legislatura i el país al PSC més gris, més de dretes i més espanyolista”.

 

monica sales junts ple pressupostos foto montse giralt
La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha acusat el Govern de fer autonomisme / Foto: Montse Giralt

La republicana Marta Vilalta ha respost a tots dos. A Junts per Catalunya els ha retret que abandonin constantment les seves responsabilitats: “La seva proposta, més enllà de les crítiques o l’abandonament del Govern, no sabem quina és”. I ha respost a les crítiques: “Diuen que els pressupostos són un fre a la independència. En quin punt? En quina mesura?”. En resposta als cupaires, Vilalta ha lamentat que no s’hagin volgut ni tan sols asseure, que “hagin decidit replegar-se i no deixar empremta en les polítiques”. També ha rebatut que hi ha “zero euros en aquests pressupostos per als projectes que anomenen tòxics”.

Ni PSC ni comuns "falquen" el Govern

Els dos socis del Govern en aquests pressupostos també s'han encarregat de recordar que estan a l'oposició. Ho ha fet la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, que ha negat que el seu partit tingui "cap intenció de falcar l'executiu", malgrat obrir-se a arribar a noves enteses amb els republicans. Romero ho ha situat en la seva "oposició constructiva". En nom dels comuns, la seva líder Jéssica Albiach ha defensat que és millor tenir un pressupost "que no tenir-lo". En aquest punt, davant les crítiques de Junts, els ha recordat les aliances que tenen amb el PSC en algunes diputacions, així com en alguns municipis de Catalunya. "Una mica de solidesa en els seus arguments", ha demanat. I també s'ha dirigit a la CUP. Davant la petició reiterada que trenquin el pacte, els ha rebatut ells van fer president a Pere Aragonès i vicepresident a Jordi Puigneró.

alicia romero i salvador illa ple pressupostos foto montse giralt
La portaveu del PSC, Alícia Romero, i el primer secretari Salvador Illa / Foto: Montse Giralt

Només un sobresalt

El debat a la totalitat dels pressupostos al Parlament ha sortit gairebé segons el guió previst. Excepte quan ha acabat la intervenció de la portaveu republicana Marta Vilalta. En aquest moment, diversos activistes asseguts a la tribuna han desplegat una gran pancarta contra els macroprojectes pactats entre el Govern i el PSC, convocant a la manifestació que tindrà lloc el pròxim 4 de març a la Plaça Catalunya de Barcelona. Els uixers han fet retirar-la en pocs segons.

Stop Macroprojectes al Parlament pancarta / Montse Giralt
Un grup d'activistes desplega al Parlament una pancarta contra els macroprojectes / Foto: Montse Giralt