La CUP se situa clarament a l’oposició des de fa mesos. De fet, no va voler asseure’s a negociar amb el Govern per negociar els pressupostos de la Generalitat i han registrat una esmena a la totalitat als comptes. Aquest dimarts, en la defensa d’aquest veto, la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant ha denunciat el pacte entre ERC i el PSC, que ha “introduït totes les merdes de la patronal”, en referència al Quart Cinturó, el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat. Per això ha interpel·lat tant els republicans com els comuns per empassar-se uns comptes “al dictat” de Foment. I al president Aragonès en particular l’ha acusat de “lligar-se al PSC més gris, més de dretes i més espanyolista de la història".

🔴 Debat a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat 2023 | DIRECTE


En la seva intervenció per defensar l’esmena a la totalitat, Eulàlia Reguant ha denunciat com “la patronal i el PSC han aconseguit situar el debat lluny de la defensa de drets i del procés d’autodeterminació i independència”. En aquest sentit, ha “felicitat” irònicament Salvador Illa perquè, “aprofitant el desconcert nacional i el xoc de la pandèmia, ha aconseguit introduir totes les merdes de la patronal”, uns macroprojectes “tòxics”. I en aquest punt s’ha dirigit a Pere Aragonès, perquè considera “incomprensible” que hagi “lligat la legislatura al PSC més gris, més de dretes i espanyolista fins al moll de l’os”.

La diputada de la CUP també s’ha dirigit als comuns, els segons socis d’aquests pressupostos. I novament ha expressat el seu desconcert, perquè “no entenen” el pacte. “Sou conscients que són molt lluny de les reivindicacions dels treballadors públics i que aprofundeixen en l’engranatge dels diners públics a la privada”, ha assegurat Reguant. “Us hauria de fer saltar totes les alarmes”, ha advertit, després de setmanes reclamant-los que retirin el seu suport als comptes.

Els anticapitalistes han acabat dirigint-se novament al cap del Govern: “President Aragonès, quo vadis?”. Ho ha lligat amb la negociació amb l’Estat per concloure: “Han tornat a Catalunya sense peix i sense cove. Han regalat al PSOE i a l’Estat un relat internacional que el conflicte s’ha acabat. Un relat fals però que ens juga a la contra”.

 

La resposta de Mas

En el seu torn de rèplica, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha retornat el bumerang: “Quo vadis, grup de la CUP? Amb discursos crítics però assumint zero responsabilitats, sense assumir la realitat complexa”. La dirigent republicana ha recordat com ni tan sols s’ha volgut asseure a negociar i no han pogut escoltar les seves propostes: “Fer política vol dir parlar, negociar i acordar, sortir de la zona de confort. Sense asseure’s és molt difícil transformar res. Només amb discursos crítics no es canvien les coses”.