Les friccions de la majoria independentista són cada vegada més notòries. Junts per Catalunya ha defensat aquest dimarts la seva esmena a la totalitat als pressupostos de 2023, uns comptes on denuncien que "guanya l'autonomisme i perd l'independentisme". La portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, ha apuntat que aquesta esmena té dos vessants: una dirigida als pressupostos i una al president Pere Aragonès i el seu Govern. Per als juntaires, l'acord amb el PSC i els comuns pels pressupostos posen de manifest que l'executiu ha fet "una renúncia clara a la majoria del 52% independentista". "La majoria de diputats que aprovaran els comptes —41, els 33 dels socialistes i els 8 dels comuns— estan en contra de la independència, per tant, els pressupostos són un fre per avançar cap a l'estat propi. Han preferit els vots dels autonomistes, han passat al tripartit autonomista", ha subratllat Sales.

 

🔴 Debat a la totalitat dels Pressupostos de la Generalitat 2023 | DIRECTE

La portaveu parlamentària de Junts per Catalunya ha instat el president Aragonès a "fer una reflexió" tot just quan es compleixen dos anys de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya: "Vostè va ser investit amb una majoria històrica i ara governa amb una minoria històrica. Va dibuixar una legislatura de gestió i embat i, dos anys després, quan havíem de preparar-nos per a aquest embat, resulta que no hi ha embat, no hi ha avenç". "El 14 de febrer de 2021 es va prioritzar l'embat amb l'Estat i ara es segella un pacte amb l'Estat a canvi de res", ha sentenciat. Mònica Sales ha retret al Govern que no queda res de la "coordinació estratègica de l'independentisme, ni de la unitat estratègica a Madrid, ni de l'amnistia o l'autodeterminació, ni dels resultats de la taula de diàleg".

A parer de Junts, "sense la força de la unitat independentista, sense les idees clares, ja veiem el que passa". En aquest context, Sales ha volgut recordar la reforma del Codi Penal, un acord que veuen "greu", tal com es va "comprovar" el dilluns. "Fa mesos que Pedro Sánchez i els seus ministres defensen que l'objectiu de la reforma és extradir el president Puigdemont i la resta d'exiliats", ha apuntat la diputada.

"No són uns bons pressupostos"

En la part de la intervenció en què s'ha centrat més en els pressupostos, Mònica Sales ha asseverat que el seu grup parlamentari considera de manera "unànime" que aquests "no són uns bons pressupostos". "És important que el país tingui pressupostos, però no qualsevol mena de comptes, havien de donar compliment a una dualitat: solvència i independència", ha assenyalat. Sales ha volgut fer èmfasi en el "treball rigorós i responsable" que han fet per intentar acordar els pressupostos: "Ho volíem fer, amb clara voluntat negociadora. Vam compartir un document amb 50 propostes detallat, rigorós i realista, i ho vam intentar fins al darrer moment amb la carta del secretari general del partit al president Aragonès". "Malgrat el cessament del vicepresident Puigneró, malgrat el trencament del Govern, malgrat l'incompliment dels acords d'investidura i la pèrdua de confiança amb el president o els acords en solitari a Madrid a canvi de res, hem fet els deures", ha sostingut la juntaire.

En aquest sentit, la portaveu Mònica Sales ha criticat que l'executiu no hagi atès algunes propostes que van fer, com la deflactació de l'IRPF, les ajudes a les petites i mitjanes empreses per fer front al cost de la factura energètica o incentius fiscals a les zones de Catalunya amb una baixa densitat de població o amb un índex d'envelliment molt elevat. I aquí és on la diputada de Junts ha volgut lamentar que el Govern "mai hagi cregut en la voluntat negociadora de Junts" i denunciar que l'executiu "té una assignatura pendent: el compliment dels acords". "Si ho haguessin fet, hi hauria pressupostos des de l'1 de gener i un Govern amb majoria independentista", ha indicat. Per a Sales, el camí que ha triat l'executiu és el de "dir una cosa i fer-ne una altra". "Ronda Nord sí per als socialistes, Ronda Nord no per als comuns. En què quedem?", s'ha preguntat. Amb tot, Mònica Sales ha volgut reivindicar Junts com a "alternativa en positiu, a favor del bon govern, del país, d'un país lliure" davant un nou "tripartit".