El PSC i els comuns han sortit a criticar durament ERC per haver firmat el compromís independentista a no pactar amb el partit dels socialistes un cop s'hagin celebrat les eleccions del 14-F. A través de Twitter, diversos dirigents d'En Comú Podem han carregat contra els republicans i els han acusat de "subordinar-se" a JxCat.

"Error monumental d'ERC. Imatge de subordinació a Junts, posant en qüestió tota l’estratègia portada fins ara", ha dit l'eurodiputat Ernest Urtasun. "Qui vulgui un govern progressista a Catalunya sense Borràs ni Canadell, que doni suport a Albiach", ha afegit.

El líder de la formació al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha titllat l'acord independentista de "mala notícia per a les esquerres" per "vetar-se entre elles". "Totalment incomprensible quan són aquestes aliances les que ens estan permetent avançar al Congrés", ha reflexionat, en referència al suport que el PSOE ha rebut dels republicans tant per la investidura de Pedro Sánchez com pels pressupostos espanyols.

La diputada al Parlament Marta Ribas ha fet una crida directa als votants d'ERC i també de la CUP a votar la seva formació: "Si vols solucions pel conflicte nacional però també per al social i ambiental, fes vot útil a En Comú Podem". "Només votant la Jéssica Albiach tens garantia que el teu vot no acabarà servint de nou per donar la presidència de la Generalitat a JxCat", ha apuntat.

En un mateix sentit s'ha expressat la número 2 del PSC pel 14-F, Eva Granados, qui s'ha burlat de l'acord perquè, al seu parer, "els han tornat a ensarronar". "Jo ja no sé quantes vegades els han ensarronat. El que han signat és el compromís de fer Laura Borràs presidenta de la Generalitat".  

"Es la foto de Colón del independentismo. Y de esa foto Ciudadanos salió escaldada. Pues ERC también va a salir escaldada de esta foto porque es una foto en contra del cambio. Es una foto en contra de Illa. Y es una foto de las ensencias", ha dit canviant al castellà.

Granados també s'ha escandalitzat del manifest fundacional de l'associació Catalans per la Independència, entitat que ha impulsat JxCat, ERC, el PDeCAT, la CUP i Primàries a firmar aquest compromís.