El PSC ha respost a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que l'exconseller Lluís Puig no podia votar en el ple d'investidura, com ho va fer finalment, i motiu pel qual els socialistes van presentar un recurs al Tribunal Constitucional que ha estat admès a tràmit aquest dilluns.

En la roda de premsa posterior a l'executiva, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha recordat que hi ha una sentència del Tribunal Suprem del 2018 "que diu que no poden votar persones que tenen una ordre de detenció". "I aquest és el cas de Puig, per tant no hauria d'haver votat", ha afirmat.

 

"No pot ser que el Parlament se salti les lleis i no compleixi les sentències", ha dit Romero responent la denúncia que ha fet Borràs sobre aquesta qüestió. La presidenta de la Cambra catalana ha tuitejat que "aquesta és la realitat de l’agenda pel “reencuentro”: hi ha qui continua judicialitzant i atacant els drets polítics dels diputats electes davant del Tribunal Constitucional. El meu compromís continua essent la defensa d’aquests drets fonamentals", en referència a l'admissió a tràmit del recurs dels socialistes.

"La presidenta Borràs pot fer tots els tuits que vulgui. Però pensem que el que hauria de fer és fer de presidenta del Parlament i de tots els seus diputats. Molts ens sentim exclosos de la seva actuació com a presidenta de la Cambra", ha respost amb contundència Romero.

Pel que fa a la decisió del jutge Llarena de demanar també l'extradició dels eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, els socialistes han assegurat que respecten la decisió.

"Els problemes de la gent"

Per altra banda, Romero no s'ha volgut mullar sobre el traspàs de la gestió de Rodalies a la Generalitat i només ha apuntat que és "un tema que està sobre la taula". "Ara bé, l'argument de 'nosaltres ho faríem millor' no em sembla un argument sòlid", ha dit, en referència a la vaga dels maquinistes que està col·lapsant el servei durant els darrers dies.

En aquest sentit, Romero ha instat la resta de forces a deixar el "soroll" i "parlar de les coses concretes". "La gent està cansada del soroll i que no resolguem els problemes del dia a dia. Toca iniciar una nova etapa", ha indicat.

Pel que fa la convenció del PP, en la qual el seu president, Pablo Casado, va prometre dur el president a l'exili, Carles Puigdemont, davant del Tribunal Suprem, Romero l'ha respectada però ha mostrat la seva sorpresa pel fet que els populars no hagin recuperat "la moderació d'altres èpoques".

Preguntada sobre les negociacions amb els seus socis a la Moncloa pels pressupostos espanyols i que impliquen matèries com la de l'habitatge, Romero ha apel·lat a la discreció i no ha avançat res nou.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: ACN