Passada la ressaca dels indults, aquesta setmana arrenca amb la mirada posada a la trobada que Oriol Junqueras i Carles Puigdemont protagonitzaran a Waterloo aquest dimecres. Tot i el seu alliberament, el cap de files dels republicans dosifica les seves intervencions. Aquest matí s'ha deixat veure a la sala de premsa de la seu del partit per saludar la premsa, però ha deixat que sigui la portaveu, Marta Vilalta, qui adrecés el missatge polític del dia. I ho ha fet posant el focus en el fet "que es pugui produir aquesta abraçada que moltíssima gent del nostre país està esperant" i poder així "tornar a unir el president Puigdemont i el vicepresident de l'1-O, Oriol Junqueras". 

Fa gairebé quatre anys que els principals dirigents de l'1-O —i de la posterior declaració d'independència frustrada— no es veuen cara a cara. Vilalta ha subratllat que "tindrà un component personal i emotiu molt gran" i no ha concretat sobre el contingut polític que esperen que en surti, més enllà de la fotografia de família, en la qual participaran també la resta de presos d'ERC, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa, així com l'exdelegada del Govern a Bèlgica, Meritxell Serret, l'única exiliada que de moment ha pogut tornar a casa. Des d'ERC assenyalen que l'escenari desitjat és que aquest retrobament pugui produir-se a Catalunya. I això requereix, diuen, una "solució global que es diu amnistia". 

El peix al cove i el pla B

El cert és que Puigdemont i Junqueras —"dos animals polítics", en paraules de Vilalta— encarnen la viva imatge de la divergència estratègica entre ERC i Junts. En aquest sentit, Vilalta ha replicat aquest dilluns les paraules de l'actual vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que reclamava anar preparant ja el pla B a la taula de diàleg. La dirigent republicana ha demanat "posar la màxima fortalesa al servei del pla A", que és la negociació amb l'Estat. De passada ha respost també a la CUP, que acusa ERC de tornar a la vella política convergent. "De peix al cove no n'hi veig per enlloc", ha remarcat. 

 

Malgrat el cop de porta de Pedro Sánchez a l'autodeterminació, a ERC segueixen convençuts que podran fer-lo canviar d'opinió, com han fet amb l'indult que fa mesos negava. Per fer-ho, els de Junqueras exigeixen a la resta de companys de viatge tancar files, perquè la delegació catalana de la taula de negociació, que tornarà a reunir-se la tercera setmana de setembre, pugui anar-hi amb la màxima fortalesa i el màxim consens i unitat. 

"Que ningú es quedi sol"

En les properes hores el Govern de la Generalitat anunciarà de quina manera preveu fer costat als perseguits pel Tribunal de Comptes. Serà una "proposta que serveixi per acompanyar-los i per defensar la competència de la Generalitat per fer acció exterior", ha resumit Vilalta. En tot cas, no ha volgut precisar si es tractarà d'un suport jurídic o si s'aportarà la quantia que han d'abonar en els propers dies una quarantena d'alts càrrecs del govern. Sí que ha reclamat que "s'activi al més aviat possible la caixa de solidaritat", perquè tots hi puguin aportar i "demostrar que ningú es queda sol". 

Aquesta caixa de solidaritat depèn en l'actualitat de l'ANC, que justament aquest matí ha reivindicat que sigui l'executiu català qui "cobreixi fins l'últim cèntim" de les persones afectades

A la imatge principal, Oriol Junqueras i Marta Vilalta a la seu d'Esquerra Republicana. / M. F.