La secretària general del PDeCAT, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dilluns que obriran un compte corrent perquè tots els que vulguin puguin fer aportacions en "solidaritat" amb els afectats de la consulta del 9-N de 2014 per l'acció del Tribunal de Comptes, als que imposa amb caràcter immediat un pagament amb interessos i costes al voltant d'un milió d'euros.

"Demanem als nostres responsables polítics que actuïn, el que no podem fer després és deixar que siguin herois. La societat ha de donar-los suport en aquest sentit", ha sostingut en roda de premsa telemàtica.

Tot això després que la setmana passada el Tribunal Suprem no admetés els recursos de cassació presentats per l'expresident de la Generalitat Artur Mas i set ex alts càrrecs de la Govern contra la sentència dictada pel Tribunal de Comptes el 2019, que els va condemnar a retornar a l'abril 9 milions d'euros pel 9N.

Solucions pels afectats entre 2011 i 2017

Chacón també ha recordat als afectats pel Tribunal de Comptes per l'acció exterior que va fer la Generalitat entre 2011 i 2017, i ha demanat a la Generalitat una solució que estigui "a l'altura per pal·liar i anul·lar aquesta persecució que exerceix el Tribunal de Comptes".

"Veurem quina proposta fa la Generalitat per ajudar que aquests 5,4 milions d'euros no els hagin de suportar les persones afectades amb els seus patrimonis", ha tancat.

Entre els ex alts càrrecs de la Generalitat a qui el Tribunal de Comptes els 5,4 milions d'euros hi ha el president, Carles Puigdemont, l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exconseller de Presidència, Francsec Homs, o el mateix exvicepresident, Oriol Junqueres. També hi ha l'exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a qui una trentena de premis Nobel han donat el seu suport davant la persecució del Tribunal de Comptes.

Altres veus demanen solidaritat

En aquest sentit, l'exconseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ja va demanar que "solidaritat" i que la Caixa de Solidaritat es reactivi davant l'ofensiva del Tribunal de Comptes. Tots els encausats corren el risc que el Tribunal els embargui part del seu patrimoni, tal com ja han fet amb Mas i el mateix Homs, que tenen una casa embargada pel 9-N.

Juntament amb Homs, l'expresident de l'ANC i actual secretari de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, també va demanar la reactivació de la Caixa de Solidaritat. 

Els advocats també van denunciar "indefensió", perquè el mateix Tribunal només els hi va deixar tres hores per llegir-se 500 hores i 10 minuts per presentar al·legacions. A banda dels advocats dels acusats també van estar citats els demandants: el Ministeri fiscal, Advocacia de l'Estat, Generalitat de Catalunya, Advocats Catalans per la Constitució i Societat Civil Catalana, Associació Cívica i Cultural

 

Imatge principal: L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, juntament amb la secretària general del PDeCat, Àngels Chacón / ACN