El PSC anuncia formalment el lliurament d'un guardó anomenat Premi als Valors Europeus a l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell. Si bé els detalls els ha donat a conèixer la portaveu de la comissió executiva del partit, Elia Tortolero, en una roda de premsa aquest dilluns, la notícia es va saber ahir diumenge, justament el dia en el qual el poble natal de Borrell, la Pobla de Segur (Pallars Jussà), va votar en una consulta per retirar-li el nom d'un passeig del municipi amb el qual havia estat premiat per la seva llarga carrera política. La voluntat del 78% dels participants en la consulta (hi van participar 322 persones, el 12% del cens del municipi) és rebatejar-lo per "passeig 1 d'Octubre", precisament en al·lusió als comentaris incendiaris que el polític socialista va fer arran del referèndum d'autodeterminació.

Premi de consol a Borrell

Segons ha indicat la portaveu socialista en la seva declaració als mitjans, l'entrega del reconeixement es farà el pròxim 1 d'abril a la seu del PSC al Pallars. El premi, ha explicat, és perquè "estem molt orgullosos i orgulloses del que el company Borrell ha fet al llarg dels seus anys a Europa, i en especial la gran feina en la gestió dels escenaris derivats de la guerra d'Ucraïna i les seves conseqüències", ha detallat. A l'acte també hi assistirà el líder del partit i cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa.

La Pobla de Segur deixa Borrell sense carrer

Els pobletans decideixen canviar el nom del passeig Josep Borrell i Fontelles. Els veïns de la Pobla de Segur, localitat on va néixer el polític socialista i alt representant de la UE per a Afers Exteriors, han votat a favor de rebatejar el nom del carrer en una consulta organitzada per l'Ajuntament del municipi, arran de les polèmiques declaracions sobre el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2023. Segons les xifres publicades pel consistori, el 78% dels 322 vots totals, és a dir, 250, han avalat la retirada del carrer en honor a Borrell davant els 64 partidaris de mantenir-lo. La votació s'ha obert a la participació de tots els pobletans majors de 16 anys nascuts o domiciliats al municipi a partir de les 9 del matí, i ha conclòs a les vuit del vespre, moment en el qual ha començat el recompte de vots. Quant a la pregunta, els veïns havien de decidir: "Respecte a la proposta de canvi de nom de l'actual passeig Josep Borrell, la meva elecció és: mantenir el nom actual de Passeig Josep Borrell i Fontelles o canviar el nom del passeig per Passeig 1 d'Octubre". Segons ja ha avançat l'alcalde del municipi, Marc Baró (ERC), un cop coneguts els resultats de la consulta no vinculant, es traslladaran a l'equip de govern per analitzar "tots els pros i els contres, la participació i les sensacions" i prendre una decisió "durant la setmana vinent".