Esbroncada monumental d'una eurodiputada a l'Alt Representant d'Exteriors de la Unió Europea, Josep Borrell, per no haver assistit a cap dels plens que s'han celebrat sobre la repressió i les execucions a l'Iran davant les protestes. L'eurodiputada que ha alçat la veu contra Borrell ha estat Hannah Neumann, del grup dels Verds, i que ha afirmat que "tot i ser a la ciutat" (Estrasburg) quan s'han celebrat els plens, "no ha assistit a cap d'ells". Neumann ha qualificat les absències de Borrell en les sessions plenàries com una "falta de respecte" cap a l'Eurocambra, i ha demanat que es valori com es podria fer perquè "si us plau vingui a la següent sessió", ja que, com ha afirmat, "només se li ha demanat que assisteixi una tarda de cada mes" als debats en qüestió.

"El que fem aquí (a l'Eurocambra) té una repercussió directa a l'Iran, hi havia una sessió plenària el dia 9 de novembre per debatre sobre la repressió de la Guàrdia Revolucionària a Iran, i es va ajornar perquè ell hi pogués assistir". Com ha afirmat Neumann, el debat es va moure al 22 de novembre i Borrell, que era a la sala plenària "va marxar" quan va començar el debat en qüestió. Les plantades de Borrell a l'Eurocambra no acaben aquí. Aquest dimarts 17 de gener se li va demanar, com ha explicat l'eurodiputada, que tractés d'assistir al debat que s'ha celebrat aquest dimecres sobre el mateix tema, però Borrell no ha fet acte de presència altre cop. Una actitud constant que ha començat a posar nerviosos als eurodiputats. 

"Trobo difícil no interpretar aquest comportament com una falta de respecte cap al Parlament Europeu i també cap a les 12.000 persones que el dilluns es van manifestar aquí contra la repressió a l'Iran", ha seguit Neumann. "Entenc que no el podem forçar físicament a assistir, però demano a la institució que valori què es pot fer perquè aparegui el pròxim cop. En cas contrari, prometo que tornaré a fer aquesta declaració", ha finalitzat l'eurodiputada. El discurs ha rebut un llarg aplaudiment per una gran part de la de l'Eurocambra.

La manifestació d'aquest dilluns a Estrasburg contra la repressió a l'Iran

Milers de persones es van manifestar aquest dilluns als carrers de la ciutat francesa d'Estrasburg, on hi ha el Parlament Europeu, per a protestar contra les execucions de manifestants a l'Iran i han demanat una resposta clara a la repressió deslligada pel règim de Teheran. Segons els organitzadors, al voltant de 12.000 persones van assistir a la manifestació, en la qual s'han pogut veure pancartes en contra de la Guàrdia Revolucionària iraniana, organització que demanen que sigui inclosa en la llista d'organitzacions terroristes, així com contra els diplomàtics iranians. Mentrestant, la solidaritat amb les víctimes en el marc de les protestes després de la mort de la jove Mahsa Amini també s'ha traslladat a la capital de França, París, on la Torre Eiffel s'ha il·luminat amb consignes com a "Dona, vida i llibertat" o "Pareu les execucions a l'Iran".

Protestes paris repressio iran EUROPA PRESS
Protestes a París contra la repressió a l'Iran / Foto: Europa Press

El Parlament Europeu ja ha elegit al substitut d'Eva Kaili

Aquest dimecres s'ha elegit a qui substituirà a l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, que va ser suspesa després que es conegués la seva implicació en la trama de suborns coneguda com a Qatargate. L'escollit com a nou vicepresident de l'Eurocambra és el luxemburguès Marc Angel, també del grup dels Socialdemòcrates. Kaili actualment es troba empresonada de forma preventiva mentre la policia i la fiscalia belga l'investiguen pels suborns que va rebre de Qatar i Marroc a canvi de prendre decisions en favor d'aquests països.

Angel ha necessitat dues rondes de votacions, però l'elecció estava bastant clara després d'haver obtingut ja els suports dels populars i els liberals. En la primera s'ha quedat en 263 vots, 15 menys dels necessaris. En la segona tornada sí que ha obtingut la majoria necessària en aconseguir els 307 vots. Els seus rivals han estat la francesa Gwendoline Delbos-Corfield, dels Verds, i Annalisa Tardino, una eurodiputada italiana del grup d'Identitat i Democràcia, una de les formacions d'extrema dreta en l'hemicicle.