Alemanya s'està afartant de l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, i està mobilitzant contra ell la seva diplomàcia. El setmanari Der Spiegel, el més important d'Alemanya, afirma aquest divendres que a Berlín hi ha "irritació" per la política personalista del dirigent socialista i que diplomàtics alemanys l'acusen de partidisme en l'elecció d'un alt càrrec. "Escàndol per la designació d'un lloc de treball de primer nivell europeu: segons la informació de Der Spiegel, els diplomàtics alemanys acusen el cap de política exterior de la UE, Borrell, de violar la transparència, la neutralitat i la credibilitat", assenyala el setmanari.

La topada entre Borrell i la diplomàcia alemanya no és nova, però és la més perillosa per a l'exministre espanyol, perquè des del Brexit el país germànic és el més influent d'Europa, seguit a distància per França. La diplomàcia alemanya retreu a Borrell un excés de loquacitat i falta de reflexió, i recorda episodis com quan en una trobada amb joves diplomàtics europeus el 18 d'octubre va dir que “Europa és un jardí" envoltat per una "jungla" que podria envair-lo. Aquestes paraules van provocar que els Emirats Àrabs Units (EAU), convoquessin el responsable interí de la missió de la UE al país, Emil Paulsen, per aquestes paraules "racistes" de l'alt representant. 

Encara no s'havia esvaït l'impacte d'aquestes afirmacions de Borrell, que pocs dies després, l'1 de desembre, Borrell va reivindicar els "conqueridors i descobridors" d'Amèrica com un model inspirador, davant una delegació de diputats llatinoamericans. “Com els descobridors i conqueridors, hem d'inventar un Nou Món. I s'ha de recalibrar la nostra brúixola estratègica amb plena consciència històrica per entendre la magnitud dels canvis als quals hem de fer front", va deixar anar. L'apel·lació de la conquesta d'Amèrica va ser rebuda amb sorpresa per alguns dels presents, i després d'això va rebre crítiques per colonialista.

Borrell és un càrrec de confiança de la presidenta de la Comissió Europea, la democristiana Ursula von der Leyen, que per ara sempre ha donat suport a l'alt representant diplomàtic, tot i les contínues polèmiques. Tot i ser alemanya, Von der Leyen no segueix el dictat de l'estratègia diplomàtica alemanya, perquè també es deu a altres criteris, com els equilibris entre el nord i el sud, i entre democristians i socialdemòcrates, en el repartiment de responsabilitats de la UE. Però la pressió alemanya comença a ser molt forta.

El moment més crític que ha passat Borrell com a alt representant diplomàtic de la UE va ser en una visita que va fer a Moscou el 2021 abans de la Guerra d'Ucraïna, quan el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, li va retreure l'empresonament de polítics catalans quan l'exministre espanyol li va parlar de l'empresonament del líder opositor Aleksei Navalni. Borrell no va respondre res a aquestes afirmacions del ministre rus.