La nova reunió entre el PSC i el Govern pels pressupostos no evita la sensació de pessimisme. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha explicat aquest dimarts que el seu grup abordarà la trobada bilateral del dimecres amb la mateixa sensació que té des del principi: que l'executiu va "massa lent". "Ja sabem que l'1 de gener no tindrem pressupostos per culpa d'ERC i Pere Aragonès", ha recriminat al president de la Generalitat, afegint que els socialistes confien "accelerar el ritme" en la reunió del dimecres, així com fer propostes concretes per negociar-les amb l'altra part. Va ser Salvador Illa qui va anunciar dilluns que el seu partit es tornaria a trobar amb el Govern per negociar l'aprovació d'aquest escull. "Esperem que puguem disposar de la documentació precisa per a poder organitzar-ho", va dir.

Alícia Romero també ha mencionat aquesta qüestió, lamentant que els socialistes encara no disposin de xifres concretes per saber quin és l'escenari que es dibuixa. I és que, després d'una primera trobada més política i d'una altra més tècnica la setmana passada, el PSC recrimina que encara no s'hagi entrat "al detall" pels pressupostos. "Hem demanat per carta a la consellera Natàlia Mas més documentació concreta per estudiar els números i fer una proposta concreta, però avui encara no ens ha arribat", ha dit, confiant que arribi aquest dimarts, per treballar-ho abans de la reunió. I és que ha advertit novament que, si el PSC no negocia els comptes amb el Govern abans que aquests arribin al Parlament, no donaran suport.

Més enllà, els socialistes també han aprofitat per reivindicar els seus propis interessos i fer gal·la del govern espanyol, liderat pel PSOE. Així, ha recordat que l'executiu central "ja fa temps que negocia amb ERC i altres grups" les esmenes als pressupostos, subratllant el contrast entre el panorama català i l'espanyol. "La diferència és que allà s'està negociant, anant al detall. El govern espanyol fa molts dies que s'arremanga", ha afegit. Aquest dijous, es votaran al Congrés dels Diputats les esmenes als comptes espanyols. "En canvi, aquí farem una tercera reunió sense tenir la informació per anar al detall".

Els comuns també es reuniran dimecres amb el Govern

Per la seva banda, els comuns han anunciat que també es reuniran dimecres amb el Govern. L'única diferència és que en el seu cas, serà ja la quarta trobada amb l'executiu, una més que els socialistes, evidenciant així la prioritat de Pere Aragonès. El portaveu dels liles, David Cid, ho ha anunciat en roda de premsa, reclamant també "accelerar" les converses i "concretar" les xifres dels comptes, en la mateixa línia que la portaveu socialista. "És el que necessitem si volem arribar a un acord en les properes setmanes per obtenir uns bons pressupostos de cara a l'any 2023", ha defensat.