Canvi de prioritats. El Govern continua endavant amb la seva particular negociació pels pressupostos del 2023 a velocitats desiguals amb els diferents partits. Mentre que l'executiu ja ha celebrat dues trobades exploratòries amb els comuns, i ja es preparen per a una reunió aquest divendres per posar llum sobre les xifres que engegaran el debat entre les dues parts, un equip negociador del Govern s'ha reunit aquest dijous amb el PSC per dur a terme la seva segona trobada. Els socialistes, doncs, es troben clarament per darrere dels comuns en matèria d'afinitat de cara als pressupostos. Però la novetat és que Junts encara no ha celebrat aquesta segona reunió amb l'executiu, la qual cosa demostra un canvi de prioritat en el qual els de Salvador Illa han avançat el partit de Borràs i Turull. Malgrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit reiteradament que té com a prioritat pactar amb els comuns i Junts, la realitat l'ha obligat a canviar de plantejament i acceptar la mà estesa del PSC.

Les negociacions, massa lentes

Tot plegat es tracta d'una novetat que no és taxativa, però que deixa entreveure com poden anar les coses. Ara bé, aquest canvi de prioritat tampoc l'ha assaborit del tot el PSC durant la reunió d'aquest dijous. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha confirmat que aquesta ha estat també una trobada més aviat tècnica perquè per part del Govern no hi ha hagut cap responsable polític, com havia passat en l'ocasió anterior en què havien assistit Laura Vilagrà i Natàlia Mas. Avui, els protagonistes han estat els secretaris generals d'Economia, Josep Maria Vilarrúbia, la de Presidència, Núria Cuenca, i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol. Fonts del partit han confirmat la seva "sorpresa" per la composició de la delegació governamental, així com per la informació que s'ha compartit, que només ha presentat grans xifres sense concrecions. "Sortim amb una certa decepció", han afegit les mateixes fonts socialistes, urgint el Govern a avançar en la negociació amb els partits.

"Hem tornat a tenir la percepció que anem a un ritme lent", ha confirmat també Alícia Romero. "Creiem imprescindible comptar amb uns pressupostos l'any 2023, i que estiguem encara en la mateixa situació que a l'agost no ens sembla normal". Així, la portaveu ha volgut tancar la porta també a una possible pròrroga pressupostària definitiva, recordant que l'1 de gener ja és definitiu que no podran entrar en vigor, i ha remarcat que tampoc s'estan complint els terminis que volia complir el Govern quan pretenia acordar els comptes a principis de desembre.

D'altra banda, i després que Natàlia Mas hagi obert més la porta a aprovar els pressupostos amb el PSC, la portaveu ha agraït aquest canvi de posicionament, si bé també l'ha considerat insuficient. "És veritat, avui hem fet la segona reunió, però és més important el que es fa que el que es diu. No hem pogut iniciar cap negociació perquè, malgrat que els hem demanat que ens enviïn informació, no l'hem rebut", ha lamentat. "Poden tenir aquesta actitud i dir-ho, però els fets no convaliden el que diuen". D'aquesta manera, Romero ha volgut pressionar el Govern perquè posi en marxa una negociació real, com també han fet els comuns, i intensificar les trobades durant aquestes pròximes setmanes amb la intenció de fer possibles els comptes de l'any vinent i aprovar-los al gener.