El PSC ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de "voler imposar a tots els catalans" l'amnistia i l'autodeterminació. En una roda de premsa per valorar el discurs en l'inici del debat de política general, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha afirmat que ni l'amnistia ni l'autodeterminació generen consens a Catalunya.

Romero també ha acusat Aragonès de no ser "el president de tots" i de "parlar per a una part de la societat catalana". "És un greu error no tenir una visió global del nostre país que és plural i divers", ha retret. En aquest sentit, la socialista ha tornat a insistir en convocar una taula de diàleg entre partits catalans per "dialogar, negociar i acordar". 

Així doncs, ha qualificat el discurs d'Aragonès d'"avorrit, decebedor i sense cap novetat". "Hem vist un Govern dividit, en boca del seu president, dirigint missatges a una part del Govern", ha apuntat. I Romero ha fet referència a les discrepàncies entre els socis pel que fa a la taula de diàleg o a l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Per últim, també ha carregat contra el contingut independentista de la intervenció del president, lamentant que es "reincidirà amb els errors del passat". "És una mala projecció del que hauria de ser el futur del país en el proper any. Decepció amb totes les seves lletres", ha conclòs.

Albiach veu Aragonès "dèbil"

Per la seva banda, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha vist Aragonès "dèbil" i ha posat d'exemple que "demanés disculpes" a Junts i la CUP per la seva defensa de la taula de diàleg amb l'Estat.

Jessica Albiach PARLAMENT - Montse Giralt

La líder dels comuns, Jéssica Albiach / Foto: Montse Giralt

En aquest sentit, Albiach ha valorat positivament el pla de Govern però ha alertat que "és una partitura que haurà de ser interpretada per una orquestra que és el Govern i que ara sona molt desafinada", en referència a les desavinences entre republicans i postconvergents.

Finalment, Albiach ha cridat a la resta de grups a fer propostes "constructives i propositives" per tal que el Parlament "pugui redreçar la situació del país" davant d'una "Generalitat passiva i continuista".

El discurs d'Aragonès

Concretament, Aragonès ha volgut convèncer els seus socis que la taula de diàleg és una "oportunitat històrica" i els ha emplaçat a "no menystenir-la" i "pujar al tren de la negociació" davant el seu escepticisme. Però Aragonès també ha enviat un missatge a l'Estat al qual ha exigit que mogui peça i acabi amb la repressió que va portar dijous a la detenció de Carles Puigdemont.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, en la roda de premsa d'aquest dimarts després del discurs del president Pere Aragonès / Foto: Montse Giralt