El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit en la seva voluntat d'arribar a acords amb "el màxim de forces possibles" que siguin coherents amb el seu programa d'investidura, fet que no veu viable fer amb el PSC. El president s'ha expressat d'aquesta manera a la tribuna Fora de plató de TVE, un nou cicle d'entrevistes que es faran un cop al mes a Barcelona, Madrid, Sevilla i València. El d'avui era el primer programa i el convidat ha estat Aragonès.

foto 3875840

El president del Govern abans de l'inici de l'esmorzar informatiu de RTVE / ACN

Aquesta conversa amb el president arriba una setmana després de tancar l'acord amb els comuns que va permetre la tramitació dels pressupostos. El també dirigent d'ERC s'ha mostrat partidari de recuperar la relació amb la CUP i ha descartat el PSC com a aliat. Aragonès es va reunir amb el líder del PSC, Salvador Illa, durant les negociacions pels pressupostos i ja li va traslladar que no negociaria amb ells la tramitació dels comptes catalans.

Aragonès també ha afirmat que la relació amb el PSC podria canviar si els socialistes tornen incorporar el dret a decidir i el referèndum al seu ideari. En aquest sentit, Aragonès ha defensat de nou l'acord amb els comuns per tramitar els pressupostos del Govern, i ha insistit que l'entesa no xoca amb la majoria del 52% independentista.

Així, Aragonès espera "explorar" amb la CUP com es genera un "sistema de confiances mútues", després de la decisió dels anticapitalistes de presentar i mantenir una esmena a la totalitat als comptes. El president també ha asseverat que la propera reunió de la taula de diàleg s'ha de celebrar "aviat", i que ha d'incloure "avenços".

La Conferència de Presidents

Aragonès ha explicat que condiciona la seva assistència a la Conferència de Presidents Autonòmics al fet que a l'ordre del dia s'hi inclogui la possibilitat d'ampliar el fons covid pel 2022, i que hi hagi "transparència" amb la gestió dels Next Generation. El president ha insistit que la reunió del gener a La Palma (Canàries) no pot ser només "una foto".

Aragonès ha criticat el format de les Conferències de Presidents Autonòmics: "S'assemblen a una reunió on l'Estat parla i decideix, i els altres tenen un torn de paraula i prou". El president de la Generalitat ha reclamat que hi hagi almenys "co-decisió i negociació" entre els i les representants a la trobada, prevista pel gener -sense data- a les Canàries.

La gestió de la covid

També sobre la gestió de la pandèmia del coronavirus, el cap del Govern ha subratllat que confia en poder aplicar l'obligatorietat del passaport covid-19 aquesta setmana en la restauració, gimnasos i residències. Aragonès també espera que els infants d'entre 5 i 12 anys es puguin vacunar "aviat".

 

Foto principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista a TVE / ACN