El Departament d'Economia ha iniciat aquesta setmana una roda de reunions amb les diferents forces parlamentaries per intentar pactar els pressupostos de l'any que ve. La primera força citada va ser la CUP, aquest mateix dimarts, i els següents en escoltar les propostes pressupostàries del Govern han estat els comuns i el PSC.

Per una part, la formació liderada per Miquel Iceta, ha comunicat al Govern que estan disposats a negociar els comptes catalans si s'obre "un camí constructiu i des del diàleg" amb el govern espanyol, ara en funcions, i si es reverteixen les retallades que s'arrosseguen des de la crisi. Per l'altra part, els comuns també han comunicat a Economia que només negociaran els pressupostos si l'Executiu reverteix les retallades dels últims anys, petició que ja va fer quan es van negociar els pressupostos d'aquest any.

Més diàleg i menys retallades

La diputada Alícia Romero ha estat la representant socialista avui a Economia per conèixer les xifres dels comptes que prepara el vicepresident Pere Aragonès i, tot i lamentar que "no hi ha gaire concreció", ha celebrat que el deixin obert per poder entrar a la negociació. Amb tot, ha recordat a l'Executiu de Torra que és ell qui té "una oportunitat per obrir la via i que s'aprovin els pressupostos", per començar, deixant de banda l'actitud de "confrontació" amb l'Estat.

"Sempre seiem a les taules on se'ns convoca", ha garantit Romero,  i ha assegurat que si n'hi ha una altra a mitjans de setembre, tornaran a seure. Tot i això ha advertit que no es pot obviar que el context polític "influeix": "Torra ha fet declaracions en què ens exclou i dificulta un acord, no només en pressupostos, sinó en avalar un Govern que té en la confrontació el seu camí". Per tot plegat, suggereixen que hi hagi un canvi en l'actitud per part del Govern i que es vegi en el debat de política general al Parlament, el 25 i 26 de setembre. 

Romero ha explicat que aquesta trobada ha estat la primera "presa de contacte" i on s'ha exposat "el marc pressupostari en què es plantegen els comptes i les prioritats del Govern de cara al 2020. Tot i això, ha trobat a faltar els recursos que es posaran de més en salut o en universitats. "El Govern no té majoria i haurà de negociar", ha afegit Romero, que creu que el Departament "sembla obert a entrar en el detall de partides i xifres una mica més endavant".

Dic de contenció davant les retallades

En el cas dels comuns, el representant ha estat el diputat David Cid i com ja va exposar el portaveu dels comuns Joan Mena, en sortir de la reunió amb Economia, el partit ha assegurat que volen ser el "dic de contenció de les retallades". Durant la reunió, els representants del Govern, han traslladat el marc general dels comptes d'Aragonès així com les xifres de dèficit amb el que es treballa, tot i que no s'ha entrat en les despeses de cada Departament.

Amb tot això, els comuns han assegurat que s'han emplaçat a una segona reunió amb el Govern a finals d'aquest mes i ha seguir negociant aquests pressupostos sempre i quant hi hagi "un diàleg sincer". Ara bé, la formació liderada per Jéssica Albiach també ha recalcat que no donaran cap xec en blanc. 

En la mateixa trobada, els comuns han posat sobre la taula les seves prioritats pressupostàries, entre les quals estan posar fi a les desigualtats, defensar els drets de les dones i abordar l'emergència climàtica: "Esperem que els pressupostos serveixin per a tancar l'etapa de retallades", han incidit.