La solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat passa per un nou model de finançament autonòmic. Així ho veu el primer secretari del PSC i líder dels socialistes al Parlament, Salvador Illa, que reclama, precisament, un nou sistema. "No és la solució als problemes de Catalunya, però sense un nou model de finançament no hi ha solució. És una part molt rellevant de la solució", ha augurat. Per això mateix, considera que la societat catalana "no pot estar aliena al debat", sinó que hi ha de participar activament. "Catalunya no pot absentar-se".

El líder socialista ho ha dit durant una conferència organitzada per la Fundació Rafael Campalans, en l'òrbita del PSC, i que porta per nom 'Apunts per a una reforma federal del sistema de finançament autonòmic'. L'organització ha elaborat un extens document que proposa una reforma del model basada en la via federal. Illa s'ha afanyat a deixar clar que no es tracta de la posició formal dels socialistes, sinó que és "l'inici d'una reflexió que el PSC, a través de la FRC, propicia i en què participarà activament". "Iniciem la reflexió amb un document molt important", ha afirmat, reconeixent que ha de comptar amb aportacions complementàries i sense obviar la complexitat de la situació.

En aquest sentit, Illa ha reivindicat repetidament la importància de la proposta. "No venim a pontificar res, venim a aportar, amb tota la modèstia i humilitat i sense donar lliçons a ningú", ha dit. I, especialment, ha reclamat que Catalunya exerceixi un lideratge clar. "Tenim una enorme responsabilitat", ha assegurat, afegint que en el passat el territori havia tingut una gran influència en aquests debats, però que amb el temps s'ha perdut. "Històricament, havíem tingut posicions de lideratge. Cal que Catalunya hi torni", ha afirmat.

 

Per Montilla, és un "imperatiu legal"

L'acte també ha comptat amb una breu intervenció del president de la Fundació Rafael Campalans i excap de l'executiu català, José Montilla, que ha insistit que aquest canvi de model de finançament autonòmic és un "imperatiu legal i una necessitat que reclamen el conjunt de les comunitats autònomes". Com Illa, també ha reclamat que Catalunya hi digui la seva: "Altres comunitats malauradament exerceixen més lideratge en aquest tema que el nostre Govern". Montilla ha reivindicat el paper de la FRC en l'elaboració de propostes, i ha recordat les jornades organitzades per debatre sobre el català de fa unes setmanes: en elles, l'expresident va rebutjar que la llengua estigués en risc i va culpar l'independentisme i el procés de qualsevol retrocés en el seu ús.

Aportació per enriquir el debat

Illa també s'ha referit al document aquest matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, explicant que es tracta d'una primera aportació que busca enriquir el debat. Així, ha opinat que el nou model ha de girar al voltant de quatre elements centrals claus: quin sistema de repartiment vertical s'implanta (quants diners es queden als diversos nivells administratius), el sistema horitzontal a aplicar (quants diners van a cada comunitat autònoma), com controlar i gestionar les inversions econòmiques, i de quina manera s'ha de fer la transició del model actual al futur.