Comencen els retrets. Aquest divendres, la portaveu del PSC, Alícia Romero, s'ha dirigit a la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, per retreure les seves paraules. I és que la representant del Govern va comparèixer aquest dijous a la televisió durant la seva visita a Israel per retreure el posicionament del Parlament fa només uns mesos. Aquest juny, la cambra catalana va votar una resolució en la qual acusava l'Estat jueu de practicar apartheid sobre la població palestina. Un posicionament aprovat per àmplia majoria, amb els vots d'Esquerra Republicana, el PSC, la CUP i els comuns. Vox i Ciutadans es van abstenir, mentre que Junts hi va votar en contra. "Jo vull remarcar que les relacions entre Israel i Catalunya són de sempre molt bones. Aquell dia de la votació jo estava representant Catalunya a l'exterior, i recordo que vaig telefonar l'ambaixador d'Israel i li vaig dir que en cap cas això era la posició de Catalunya ni tampoc de la població catalana", va dir a l'entrevista.

Un missatge d'Alsina, doncs, que passa per alt el posicionament de la cambra catalana, on resideix la sobirania popular. "Quin menyspreu al Parlament de la consellera", ha lamentat la portaveu socialista, reconeixent també haver-se quedat "perplexa" per les seves declaracions. "Ella diu que li és igual què vota el Parlament, que ja sap què vol la gent. Quina sort saber què volen els 7,5 milions d'habitants catalans", ha ironitzat. En aquesta línia, ha recordat que a la cambra hi ha els representats de la ciutadania, de manera que les resolucions representen el que aquesta creu. "Si no li va agradar la resolució, és perquè no tenia la majoria dels vots. Això és la democràcia, hi ha alguns que parlen molt d'ella, però no els hi agrada".

 

L'"esforç" dels diputats pel sou

D'altra banda, Romero també s'ha pronunciat sobre la darrera qüestió calenta que afecta el funcionament del Parlament: les dietes dels diputats. I és que la cambra catalana ja treballa en el seu pressupost per l'any vinent que, de moment, no contempla la tributació d'aquests complements pels viatges i els desplaçaments dels diputats, que ara per ara no paguen cap mena d'impost. La socialista ha afirmat que ells estan d'acord amb incorporar les dietes als sous per tal que arribin a tributar. "S'ha de veure com s'articula", ha dit, però lamentant també que amb la interinitat de la presidència causada per la suspensió de Laura Borràs també s'ha aturat aquest procediment.

A més, la socialista ha volgut subratllar que des del 2016 el sou dels diputats està congelat als 2.921 euros mensuals. "En els últims sis anys hem perdut un 10% del poder adquisitiu perquè no se'ns ha augmentat el sou", ha subratllat. "Portem molts anys de congelació, i és un esforç que fem i que fem perquè creiem que ha de ser així", ha afegit, assenyalant que els representants parlamentaris no han exigit cap augment salarial.

Més enllà, també s'ha referit al debat de política general que ha de tenir lloc al Parlament la setmana vinent. Romero ha criticat el format, que comptarà amb una intervenció llarga del president de la Generalitat durant el matí de dimarts, que ha titllat de "monòleg". A més, Pere Aragonès no replicarà els partits individualment, sinó que ho farà de forma conjunta, i l'ha acusat de ser "poruc". "No sé si és per inseguretat que no s'enfronta als partits un per un", ha dit.