La majoria del 52% independentista s'ha esberlat avui a la comissió d'Acció Exterior, i ERC, PSC, Comuns i la CUP han aprovat una resolució carregant contra Israel i acusant aquest país de practicar un '"apartheid" als denominats territoris ocupats de Cisjordània (Judea i Samària per als jueus). El text ha tirat endavant amb el vot en contra de Junts i les abstencions de Vox i Ciutadans. La polèmica aprovació ha convertit el Parlament de Catalunya en l'únic d’Europa que afirma que Israel comet un "crim d’apartheid" contra el poble palestí. La proposta indica textualment que "el sistema que aplica Israel als territoris ocupats és contrari al dret internacional i equival, d’acord amb la definició continguda a l’article 7.2, lletra (h) de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, a la  consideració de "crim d’apartheid".”.

ERC, la CUP i els comuns han presentat la proposta, i els socialistes li han donat suport. El diputat de Junts Joaquim Jubert ha defensat la negativa del seu partit a la proposta perquè "l'impacte d'aquest posicionament per part del Parlament és gairebé zero i no afecta les polítiques del govern democràticament escollit a Israel". Tanmateix, ha assegurat que el perjudici que tindrà per a les relacions entre Catalunya i Israel serà "incalculable". En canvi, l'exconsellera i portaveu adjunta d'ERC, Meritxell Serret, ha assegurat que el que està passant a Israel respecte a la població palestina dista de ser una aposta per una resolució democràtica a un conflicte polític i que és una actitud que alimenta l'enquistament del conflicte. I el diputat de la CUP Carles Riera ha assegurat que Israel és un estat "amb antecedents coneguts en la praxi de l'apartheid" i ha afirmat que el règim de l'apartheid a Sud-àfrica va ser un camp d'experimentació de la seva política. Finalment, la portaveu adjunta d'En Comú Podem, Susanna Segovia, ha celebrat que és la primera vegada que el Parlament reconeix "el règim d'apartheid que exclou les persones de la garantia de drets en funció del seu origen i de la seva identificació amb l'estat d'Israel".

A Gaza no hi ha presència israeliana des de la retirada que va ordenar Ariel Sharon, i a Cisjordània (Judea i Samària) hi ha tres règims diferents A, B i C pactats en els acords d'Oslo. Les zones A són les grans localitats i estan controlades per l'Autoritat Palestina, i no permeten entrar-hi als israelians. La zona C són els assentaments de Judea i Samària, que estan sota control civil i militar israelià i no permeten entrar-hi els palestins. I les zones B són mixtes, amb control civil de l'Autoritat Palestina i militar d'Israel. A la pràctica i amb les permanents tensions entre les parts, tot aquest territori és un laberint i no pas ara sinó des de l'antigor.

L'aprovació de la resolució ha provocat malestar a la xarxa entre grups simpatitzants d'Israel, i també intel·lectuals. L'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) ha afirmat que "aquesta animalada converteix el Parlament de Catalunya en la riota d'Europa, i en la demostració que Catalunya no és res més, ni serà res més, que una simple i vulgar regió d'Espanya". "Culpem d'aquesta aberració a ERC, que presideix el Govern, i al PSOE, per hipòcrites. Que els socialistes s'apuntin a perjudicar les relacions de Catalunya amb Israel, essent que tenen l'Estat espanyol amb plenes relacions amb Israel, i un parlament espanyol on mai farien el mateix, s'entén. Que ho faci el partit que presideix Catalunya, és simplement increïble", afegeix.

L'economista Germà Bel també s'ha posicionat i ha afirmat que "tenim un Parlament de fireta, també per vocació pròpia...". "Això sí, on et pots retirar als 60 tacos amb salari ben bé íntegre", ha apuntat.

En canvi, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg ha aplaudit el posicionament del legislatiu català.