“Si volen fer trampes, que les facin al solitari”. Així respon el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a la demanda d'espais municipals per a l'1-O. Ho ha dit en la seva intervenció en el Consell Municipal Obert que el partit ha celebrat aquest dimarts a Santa Coloma de Gramenet. Durant l’acte, acompanyats del secretari general del PSOE Pedro Sánchez, han presentat un manifest on els alcaldes i alcaldesses socialistes tanquen files contra el referèndum de l’1-O, que consideren “il·legal” i impulsat exclusivament pel “bloc independentista” de Junts pel Sí i la CUP.

El líder dels socialistes catalans ha acusat el Govern català de voler traslladar la responsabilitat als alcaldes. “Que estrany que demani ajuda quan la Generalitat té equipaments de sobres”, ha ironitzat. Iceta ha considerat “penós” que un càrrec electe se salti la llei i “encara més penós” que pretengui que se la saltin els altres.

El primer secretari del PSC ha denunciat que, durant els últims dies, després que Carles Puigdemont “fes una crida a interpel·lar els alcaldes”, han rebut tota mena d’amenaces, insults, pintades… Ha llegit una piulada dirigida contra Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, on li deien “xarnega de merda” i demanaven als socialistes que marxessin de Catalunya. “No hi ha res que hagi passat que justifiqui l’amenaça a un càrrec electe, i encara menys si ha estat atiada pel president de la Generalitat”, ha dit Iceta.

Pedro Sánchez - Sergi Alcàzar

Per altra banda, el dirigent socialista també ha fet una crida a no participar d’un “referèndum trucat”, on s’ha d’escollir entre “trencar-ho tot o deixar-ho tot com està”. Ha defensat la necessitat d’un “acord i canvi”, però des de la legalitat. En aquest sentit, Iceta ha afegit: “L’1 d’octubre, amb nosaltres que no hi comptin”.

Com a amfitriona, Núria Parlon ha assegurat que els alcaldes socialistes “no es mereixen el que durant aquests dies hem patit els alcaldes que hem decidit complir la llei”. En aquest sentit, Parlon ha sostingut que “estem en el nostre dret de no donar suport a una sortida unilateral i no cedir els espais municipals”. Segons l’alcaldessa, el camí és la creació de majories per fer possibles els canvis, “com va fer Pedro Sánchez” en les primàries del PSOE.

L’alcaldessa ha acusat el Govern català de viure en una “realitat virtual” i d’haver col·locat els alcaldes i alcaldesses “en el punt de mira”, i ha denunciat que les urnes de l’1 d’octubre “estaran al servei del partidisme”. La proposta de Junts pel Sí i la CUP, ha afegit, “resta”.

Buscar i trobar alternativa

De visita a Catalunya, Pedro Sánchez s’ha erigit com el “responsable” de trobar una sortida al conflicte català, malgrat que no ha concretat quina mena de sortida. En aquest sentit, ha recordat que el responsable de la situació és el govern de Mariano Rajoy, perquè quan el PSOE va abandonar la Moncloa l’independentisme “representava el 10%”. No obstant això, ha dit que els socialistes seran “responsables de trobar una solució política per a Catalunya”.

“No volem votar una ruptura, sinó una reforma de la Constitució”, ha sostingut el secretari general del PSOE, que ha defensat que és un possible un canvi “des de la legalitat, no des de vies unilaterals que només trenquen la convivència”. Ha assegurat que els socialistes no volen “ni murs ni precipicis”. Però no ha fet cap proposta concreta alternativa a la que proposa l’independentisme.

Miquel Iceta - Sergi Alcàzar

“On era la Generalitat?”

Finalment, el secretari de política municipal del PSC, Jaume Collboni, ha reivindicat que les lleis són una “conquesta democràtica”, i que “la llei es canvia per la llei”. En aquesta línia, el segon tinent d’alcalde de Barcelona ha afegit que la llei “no es canvia per la força, malgrat que es tingui majoria al Parlament de Catalunya”, en referència a l’aprovació de les lleis del referèndum i transitorietat la setmana passada.

“No tolerarem que aquest projecte unilateral i d’imposició utilitzi els ajuntaments democràtics”, ha alertat Collboni, que ha retret a la Generalitat que no estigués tan pendent dels ajuntaments durant la crisi econòmica. “On era el president Puigdemont aleshores? On era la Generalitat aleshores?”, ha preguntat. “En aquell moment ningú adreçava cartes als alcaldes”, ha afegit. Segons el tinent d’alcalde, la CUP avui és “l’únic partit feliç” a Catalunya, perquè “veu que tots els seus somnis i deliris es fan realitat”.

Collboni ha insistit que, "des del poble més petit fins a Barcelona", els socialistes protegiran els treballadors municipals i la democràcia.