L'espionatge segueix sent l'únic tema sobre la taula de l'actualitat política. Així ho ha demostrat la roda de premsa del PSC d'aquest divendres, que s'ha centrat exclusivament en el CatalanGate i en els efectes que està tenint sobre la política catalana i espanyola. I és que els almenys 65 casos d'espionatge que afecten polítics vinculats amb el moviment independentista no han deixat igual el govern de la Generalitat. El president Pere Aragonès va donar per "danyada" la confiança amb el president espanyol, Pedro Sánchez, però no va optar per demanar la seva dimissió. A més, va afanyar-se a animar el seu homòleg a reconstruir la bona sintonia entre les dues administracions, una apel·lació allunyada de la crispació i la tensió i que ara ha estat celebrada pel PSC.

"Aragonès no m'ha semblat que hagi estat tan taxatiu, li genera dubte la situació i és normal, però no ha trencat amb el Govern d'Espanya", ha agraït avui la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero. "Això és lo important, no trencar ponts", ha afegit. Així, ha reconegut que és necessari que l'executiu central doni explicacions, si bé ha confiat que el president català no serà capaç de dinamitar les relacions amb l'Estat com a resposta al CatalanGate. "Confio en Aragonès, és el meu president, i confio en la seva intel·ligència per ser crític però no trencar ponts".

 

Aquesta és, de fet, una expressió que ha repetit en diverses ocasions, per tal de remarcar la voluntat dels socialistes de mantenir el contacte entre els dos executius, i ha assenyalat que Pedro Sánchez sempre està obert a conversar amb Aragonès. D'aquesta manera, a la petició de diàleg del president català a l'espanyol, creu que Sánchez podria respondre-hi positivament. "Sempre que hi ha una petició de diàleg el president Pedro Sánchez està obert al diàleg. Hi ha tantes mostres d'això que no les podríem llistar", ha afirmat, tot i que la taula de diàleg no es reuneix des de setembre i està sent contínuament endarrerida.

Declaració del Parlament

D'altra banda, l'espionatge contra líders independentistes també ha impactat en el Parlament, on com a mínim 25 persones que han estat diputades o ho són en l'actualitat són víctimes del CatalanGate. És per aquest motiu que dimecres la Mesa del Parlament va acordar per unanimitat ―inclòs el PSC― encarregar als serveis jurídics de la cambra que analitzin quina és la millor manera d'acompanyar els afectats. Després a la tarda la presidenta Laura Borràs va convocar una Junta de Portaveus telemàtica per elaborar una declaració, que han acabat acordant aquest dijous al matí ERC, Junts, CUP i Comuns, i que el PSC no ha avalat.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els socialistes no s'han afegit a la declaració després d'haver presentat diverses esmenes que els partits independentistes no han acceptat. Quines esmenes proposava el PSC que no s'han acceptat? En la part inicial del text els socialistes exigien treure del títol de la declaració el concepte 'CatalanGate', i també eliminar una part del text que posa l'accent en la repressió contra l'independentisme, que diu així: "És evident que en aquest cas, l'ús d'aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l'independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic". Alícia Romero ha lamentat que els partits sobiranistes no hagin volgut cedir en aquest punt, i ha afirmat que no ho han fet "perquè servia més pel seu relat que el PSC no se sumés a la declaració".