La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha advertit aquest dilluns que votar en contra dels darrers decrets de mesures socials aprovats pel govern espanyol "implica posar en risc" la revalorització de les pensions contributives, la gratuïtat de Rodalies de Catalunya, els descomptes en diversos transports públics, la protecció de famílies vulnerables davant de possibles desnonaments i la reducció d'impostos a l'electricitat i el gas, entre altres. En aquest sentit, ha instat a Junts a actuar amb "responsabilitat". A les acaballes del 2023, el govern de Pedro Sánchez va aprovar una bateria de mesures que aquesta setmana s'hauran de validar al Congrés dels Diputats. Les paraules de Tortolero arriben després que Junts per Catalunya hagi manifestat la seva intenció de votar en contra dels tres primers decrets. En aquesta línia també s'ha manifestat el secretari general del partit, Jordi Turull, que en una entrevista a El Nacional ha afirmat que "ara la nostra votació al Congrés és un 'no' com una casa de pagès". 

Els decrets de mesures socials de Sánchez

Els set diputats de Junts poden ser clau a l'hora de tirar endavant la bateria de mesures del govern espanyol, ja que el PP ha descartat facilitar l'aprovació, així com Podemos que també s'ha plantejat votar en contra. En canvi, ERC votarà a favor dels tres decrets que es debatran aquest dimecres a la cambra baixa espanyola. 

La portaveu socialista ha instat els partits catalans a tenir en compte "el que van votar els catalans el 23 de juliol" a les darreres eleccions espanyoles. "És el moment de la responsabilitat, de la política útil i de fer la política que necessiten els ciutadans", ha afegit. Alhora, ha dit desconèixer si el PSOE està negociant qualsevol contrapartida amb Junts a canvi del seu suport als decrets. També ha aprofitat per fer un breu balanç dels darrers anys de governs independentistes, que ha titllat de "deu anys negatius per a Catalunya". Tortolero ha recordat que els últims executius els han conformat Junts i ERC en diferent proporció i ha demanat a la Generalitat que treballi per solucionar problemes urgents com la manca d'aigua i l'estat del sistema educatiu.

Pressupostos de la Generalitat

En relació amb l'estat de les negociacions amb el Govern de cara als pressupostos de la Generalitat del 2024, ha assenyalat que els han fet arribar un "document de mil pàgines" amb la seva proposta, i ara els socialistes les estudiaran, tot i que, ha demanat que primer es compleixin els acords que van permetre aprovar els comptes del 2023. Els socialistes van donar llum verda als números del Govern de l'any passat a canvi del compromís de perllongar la carretera B-40 al Vallès Occidental, permetre el complex que Hard Rock vol construir al Tarragonès i estudiar l'ampliació de l'aeroport del Prat.

El PSC fa mesos que assegura que no s'estan complint aquestes promeses i aquest dimecres es reunirà amb el Govern per constatar si hi ha hagut avenços. "No ens reunirem per parlar dels de 2024 si primer no es compleixen els acords a què vam arribar amb el president de la Generalitat per al 2023", ha alertat la portaveu socialista.