Aquest dimecres es votaran al Congrés dels Diputats tres decrets llei que, a hores d’ara, tenen “un no com una casa de pagès” per part de Junts per Catalunya, en paraules de Jordi Turull a ElNacional.cat. El motiu més gran que duu la formació a posicionar-s’hi en contra és un punt que figura en un d’aquests decrets ‘òmnibus’: modifica la llei d'enjudiciament civil d’una manera que permet a la justícia espanyola deixar en standby l’amnistia fins que el TJUE no es pronunciï sobre les qüestions prejudicials que se li plantegin. Això podria lapidar la norma, en tant que un pronunciament provinent d’Europa podria demorar-se, tranquil·lament, fins a dos anys.

El govern espanyol tanca la porta a negociar aquest punt, i dona per fet que aquesta qüestió ha de tirar endavant en tant que és un moviment de la Moncloa deixar palès que se “supedita al dret comunitari” europeu. Així s’ha expressat aquest dilluns María Jesús Montero, la vicepresidenta primera de l’executiu presidit per Pedro Sánchez. I ha obert la porta a buscar un acord amb Junts per Catalunya en altres aspectes. És a dir, proposarà contrapartides a la formació independentista per tal que acabin votant a favor d’aquests tres decrets llei el pròxim dimecres. “Estem veient si hi ha altres matèries que a ells els puguin resultar d’interès”, ha assenyalat en una entrevista a TVE, en la qual ha defensat “explorar el perímetre per si hi ha altres qüestions que es poden incorporar” en una negociació amb el partit liderat per Carles Puigdemont.

Des de la Moncloa, a banda de mostrar optimisme perquè aquest dimecres tirin endavant els decrets llei, es mostren prudents i no avancen quina d’aquestes contraprestacions podria posar la Moncloa sobre la taula. Fins ara, Montero s’ha limitat a emmarcar la negativa de Junts als decrets llei en el “tacticisme i partidisme” de la formació, també en una estratègia de “fer valer els vots i la marca” de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats.

Podemos també amenaça amb el 'no'

El PSOE, però, haurà de negociar qualsevol d’aquestes qüestions contra rellotge. La votació al Congrés dels Diputats és dimecres, de manera que només té el que queda de dilluns i tot el dimarts per proposar quelcom a la formació independentista que acabi decantant Junts cap al ‘sí’. En aquesta negociació in extremis els socialistes també hauran de posar-se d’acord amb Podemos.

La formació de Ione Belarra, que a finals de 2023 va decidir trencar amb Sumar i marxar al grup mixt, està exercint la seva autonomia parlamentària per pressionar el PSOE. Els morats estudien votar en contra del subsidi d’atur aprovat en el Consell de Ministres del passat mes de desembre. Segons Podemos, suposa una retallada en les pensions de jubilació per a majors de 52 anys. Suposa, a més, una guerra oberta amb Yolanda Díaz, en tant que la mesura depèn del Ministeri de Treball, en mans de la líder de Sumar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!