L'entitat en defensa de la llengua catalana Plataforma per la Llengua ha aconseguit reunir més d'un centenar de persones davant el Parlament de les Illes Balears per protestar contra l'arraconament del català a les institucions. Aquest dimarts a les 8:00 del matí un grup de persones s'ha reunit per dir "prou" i protestar contra la imposició del castellà a les institucions balears: "La llengua no es ven", denuncien els congregats, tal com recull el digital dBalears. Entre les persones que s'han manifestat, hi havia representants de les entitats socials, sindicats i dels partits polítics MÉS, PSIB i Podem.

Plataforma per la Llengua Illes Balears ha fet aquesta convocatòria per mostrar la seva oposició a la "imposició" del castellà a la Cambra, on, per primera vegada, s'inclourà aquesta llengua a les comunicacions oficials, després de més de 30 anys fent-se en català. En un comunicat, Plataforma per la Llengua ha informat de la convocatòria de la societat civil illenca a dir "prou", a protestar contra la "imposició" del castellà i a reivindicar que "la llengua no es ven".

PP i Vox contra el català

La Mesa del Parlament, amb els vots a favor del PP i Vox, va aprovar dimecres passat l'acord entre els dos partits per imposar el castellà a les comunicacions oficials de la institució. Aquesta decisió significa que el català deixarà de ser la llengua vehicular a la Cambra i en tots els seus documents oficials. Plataforma per la Llengua creu que "s'ha traspassat una línia vermella" i "no es pot tolerar". La proposta prové de Vox i ha comptat amb el vistiplau del PP i de Marga Prohens, "qui ha demostrat una vegada més que per conservar la cadira és capaç de vendre la llengua i dinamitar 40 anys de consens", segons l'entitat.

"La imposició del castellà representa un atac directe i frontal a la convivència i la llengua catalana com a element històric, de prestigi i capital simbòlic del Parlament", per a Plataforma per la Llengua, que ha acusat el PP d'"incoherent" amb les seves decisions, atès que aprovar aquesta "imposició" significa "anar en contra de la Llei de Normalització Lingüística que el mateix partit va votar i trair-ne l'esperit". A més, ha recordat, "el partit de Marga Prohens va assegurar abans de les eleccions que no farien una batalla de la qüestió lingüística, al contrari del que està succeint".

PP i Vox defensen la imposició del castellà "amb el pretext d'una suposada llibertat que només pretén consolidar els seus privilegis", han afegit des de Plataforma per la Llengua, reivindicant el català com a "llengua minoritzada" i que, per tant, "necessita l'impuls, el foment i la difusió de les institucions en comptes de l'arraconament constant que viu a les Balears”. "Fer el català opcional té com a objectiu fer-ho prescindible, accelerant així el procés de substitució lingüística i avançar cap a un monolingüisme castellà", han acabat lamentant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic