Una veïna de Santa Margalida, a Mallorca, no ha aconseguit la nacionalitat espanyola perquè només domina el català i no té prou coneixement del castellà. La dona fa gairebé trenta anys que viu a l'illa, on va arribar des de l'Àfrica i ha vist com la seva falta d'agilitat amb el castellà li ha suposat una denegació de la nacionalitat. La dona va presentar un recurs contra la denegació de la nacionalitat i ara l'Audiència Nacional ha avalat la decisió administrativa.

Segons que ha avançat el Diario de Mallorca, la dona va arribar a Santa Margalida el 1996. Ara fa tres anys va demanar la nacionalitat espanyola i no se li va donar perquè en l’entrevista amb el jutge encarregat del registre civil no va justificar prou el grau d’integració i perquè “no parla ni entén el castellà”. La sentència subratlla que si un estranger, que fa molt temps que resideix a Espanya, pretén obtenir la nacionalitat, és necessari que disposi d'un coneixement suficient de l'idioma espanyol. No n'hi ha prou amb conèixer l'idioma que s'utilitza a la comunitat autònoma on resideix, subratlla

Esperava una entrevista en català

Disconforme amb la decisió, la dona de Santa Margalida va presentar un recurs on va al·legar que domina el català, ja que és la llengua que fa servir per relacionar-se i comunicar-se amb els veïns de la localitat on viu des de fa anys. De fet, afegeix que s'esperava que l'entrevista amb el jutge per aconseguir la nacionalitat fos en català i no en castellà. A més, al seu expedient, la dona va adjuntar els certificats oficials de l’Ajuntament de Santa Margalida que acrediten que ha participat en uns quants cursos d’alfabetització.

Per aconseguir la nacionalitat espanyola, cal acreditar que fa més de deu anys seguits que es resideix a Espanya i el procés inclou un tràmit administratiu que conclou amb una entrevista personal amb el jutge del registre civil. El magistrat fa preguntes a l'interessat relacionades amb les institucions espanyoles i comprova el nivell de llengua espanyola que té.

Catalanofòbia a Mallorca

Tot just fa una setmana es va fer públic l'enèsim cas de catalanofòbia a Mallorca. La Unió Esportiva Petra, de Mallorca, va denunciar un cas de violència lingüística. L'equip va alertar que l'entrenador de l'equip Aleví B va ser expulsat durant un partit contra el Club Cardassar Atlètic per dirigir-se en català a l'àrbitra. La junta directiva del club va explicar que a l’acta del partit que va redactar la col·legiala assenyalava que "al descans, l’entrenador titular passa a dirigir-se a mi en català. En demanar-li que es dirigís a mi en castellà, va perpetuar el seu dialecte. Vaig arribar a comprendre faltes de respecte i, sense aconseguir que parés, vaig decidir expulsar-lo".