Entitats en defensa del català, l'euskera, el gallec, l'aragonès i l'asturià s'han concentrat aquest dijous al matí davant del Congrés dels Diputats per denunciar que la llei audiovisual, que s'aprovarà aquesta tarda al ple, no respecta la diversitat lingüística de l'estat espanyol. En una atenció als mitjans, el secretari de Plataforma per la llengua, Francesc Marco, ha afirmat que "s'ha perdut una oportunitat històrica per tal de reconèixer i enfortir la pluralitat lingüística i cultural de l'Estat" i ha avisat que continuaran treballant per reformar la norma.

 

Des d'Òmnium Cultural, Elena Jiménez ha criticat que el text té "nul respecte" per la diversitat lingüística i l'assessor de la Federació d'organitzacions per la llengua catalana (FOLC), Daniel Condeminas, ha denunciat que "amenaça la indústria catalana" de producció audiovisual. "No podem avalar una llei que vulnera la diversitat cultural i lingüística i que marginalitza i invisibilitza el català", ha dit Jiménez, que ha insistit que el text "deixa el català tocat de mort en el sector audiovisual". Condeminas també ha afirmat que la llei respon a una "decisió política de fer de Madrid el gran centre de producció audiovisual" i posa "en perill" el sector a Catalunya. "S'ha perdut una oportunitat", ha lamentat.

TUIT Omnium
Piulada d'Òmnium sobre la llei audiovisual

Una llei discriminatòria

La Federació Llull (formada per Acció Cultural del País Valencià –ACPV-, Obra Cultural Balear –OCB- i Òmnium Cultural) ha mostrat el seu rebuig al projecte de llei impulsat pel govern de l’estat espanyol sobre l’audiovisual, que es presentarà aquest dijous al Congrés. La Federació creu que la llei audiovisual “continua discriminant la llengua catalana” i denuncia que l’executiu espanyol manté “la línia centralista i poc respectuosa amb la realitat plurilingüe de l’Estat”. Consideren que el text del projecte de llei manté les línies mestres del text original, “sense que el govern espanyol hagi incorporat cap esmena significativa”. Han denunciat que l’executiu ha mantingut “la línia immobilista, centralista i poc respectuosa amb la realitat plurilingüe de l’Estat, pròpia de governs anteriors”.

Han lamentat també que “la retòrica no s’ha traduït en cap canvi concret” i que es “vol emmascarar continuïtat en la discriminació de la llengua pròpia de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Amb la proposta que el Congrés dels Diputats debatrà, han apuntat, confirmem que “l’Estat negligeix amb la seva responsabilitat de protegir la diversitat lingüística”. La Federació Llull ha lamentat que no s’han tingut en compte cap de les esmenes que van elaborar i traslladar als partits dels seus territoris amb representació parlamentària a Madrid (Compromís, ERC, Junts, CUP, PDeCAT i ECP), i que van ser assumides com a pròpies. Unes esmenes de mínims, ha explicat, orientades a la millora del text amb la intenció d’atorgar a la llengua catalana un tracte menys discriminatori, que no han estat incorporades.