Una dotzena d’entitats han denunciat aquest divendres que la nova Llei Audiovisual en cap cas garanteix “la igualtat per a totes les llengües”. A través d’un comunicat, han assegurat que aquesta nova mesura representa “passos insuficients” per a la salut de les llengües minoritàries de l’estat espanyol. Entre les entitats signants s’hi troben Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua. “Tot i que la pressió política i social exercida per les entitats a favor de les llengües ha estat determinant per incloure mínims per a totes, tant en les quotes de catàleg de plataformes i emissions de TVE, com en el prefinançament, els canvis introduïts són clarament insuficients i testimonials en representar entre el 0,35% i el 2,55% del conjunt”, assegura el comunicat.

Les diverses entitats que signen aquest manifest recorden que tant al procés d’al·legacions a l’avantprojecte de llei com al debat del Projecte, van presentar propostes al Ministeri i als diferents partits per tal que la nova Llei reconegués la pluralitat lingüística com a principi bàsic, i igualés continguts i percentatges mínims garantits per a totes les llengües en el doblatge, els subtítols i les audiodescripcions, com també perquè recollís el finançament anticipat de produccions audiovisuals als canals i a les plataformes en línia o sota demanda. Tot i això, al text que es portarà finalment al ple del Congrés el 26 de maig, s’insisteix a fixar quotes d’emissió i catàleg en espanyol i “en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes”. Aquesta expressió, que es repeteix als articles 113, 114 i 116, obre la porta a “excloure la diversitat lingüística, ja que amb una sola llengua es podria cobrir aquesta quota, una llengua que, damunt, podria ser l’espanyol”, afegeix aquest comunicat.

Així doncs, consideren que “les quotes que s’establiran amb el pretès objectiu de garantir la pluralitat lingüística són clarament insuficients i testimonials”; a més a més, la llei redueix la seva incidència, a deixar fora de la regulació plataformes internacionals com Netflix, HBO, Prime o Disney, que “se cenyiran a l'autoregulació que tenen establerta”. “Cal actuar en un dels àmbits en què la situació d'exclusió de les nostres llengües és més evident i que, al mateix temps, és una de les ofertes d'oci més utilitzades tant pel públic en general com pel juvenil i infantil. Aquests dos elements conflueixen en un sector estratègic per a qualsevol poble, com és l'audiovisual, amb gran capacitat per contribuir al desenvolupament lingüístic, cultural i econòmic dels nostres països”, afegeixen.

Les entitats a favor de les llengües insten el govern espanyol i els partits que hi donen suport perquè s’abandoni l’immobilisme i les reticències al reconeixement ple de totes les llengües en igualtat de condicions, i continuaran treballant en aquesta direcció. També anuncien la seva presència al ple del Congrés del dia 26 davant del qual faran una concentració a les 10.30 hores.