La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Acpd), Maria Àngels Barbarà, ha assegurat que l'auditoria que s'està fent a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) estarà llesta en un mes i servirà per deixar "molt clar" l'origen de les dades fiscals, després de les declaracions de l'exsenador d'ERC Santiago Vidal que el Govern les ha obtingut il·legalment.

En una entrevista Europa Press, ha destacat que tres auditors de l'Acpd treballen des del 27 de gener en un "escrupolós" informe sobre la gestió de les dades de l'ATC, a petició de la mateixa Generalitat, després de les polèmiques afirmacions de l'exjutge.

"Estem mirant exactament si hi ha hagut una correcta gestió -de les dades fiscals- i quedarà molt clar", ha explicat Barbarà, que destaca que l'Acpd no valorarà les acusacions de Vidal i basarà l'informe en una estricta aplicació de la normativa europea en matèria de protecció de dades.

Treball complex

Admet que es tracta d'un treball molt complex per l'enorme volum de dades de l'Agència Tributària catalana que han d'analitzar-se, però assegura que aquest factor no impedirà que el treball sigui minuciós com totes les auditories que duu a terme Protecció de Dades.

Assenyala que la Generalitat està oferint la màxima col·laboració als auditors, que treballen en dues fases: una primera de recopilació de les dades a través de documents i entrevistes, i una segona de verificació i anàlisi.

A més d'aquest tipus de recerques, Protecció de Dades també duu a terme plans d'auditories preventives en administracions, entitats i organismes, amb l'objectiu de garantir l'ús correcte de la normativa de protecció de dades. Aquesta normativa és la que marca la Llei estatal de protecció de dades (Lopd), que ara s'està revisant per adaptar-la al nou reglament europeu, al qual han d'acollir-se tots els països i que entrarà en vigor en 2018.

Res a amagar

El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va anunciar aquesta setmana que havia demanat una auditoria per demostrar la legalitat de totes les dades que té el Govern i es va oferir a col·laborar amb totes les administracions: "Si vol, que vingui l'Agència Espanyola de Protecció de Dades i ens auditi. No tenim res a amagar".

Va afirmar que "no entra dins del món real" que algú pugui piratejar les dades fiscals estatals perquè estan brutalment protegides -va dir textualment-, va defensar que el Govern col·labora constantment amb l'administració tributària estatal (AEAT) i que la informació que té Catalunya la tenen totes les autonomies.

Així mateix, va revelar que el Govern va contactar amb Protecció de Dades el mateix dia en què van transcendir les paraules de Vidal perquè inspeccionessin l'Agència Tributària catalana: "Estarem encantats de poder mostrar el que estem fent, perquè els principals perjudicats són els funcionaris de l'ATC i no ens ho podem permetre".

Segons Barbarà, la Generalitat pot utilitzar informació de totes les seves bases de dades i assenyala que és quelcom "normal: el fet que creui dades no vol dir que sigui il·legal".