Aquest diumenge, l’últim de l’any, té una protagonista: la vacuna contra la Covid-19. Comença el que ha de ser el principi de la fi d’una pandèmia amb la qual haurem de conviure el 2021, però en unes altres condicions. L’esperada arribada de la vacuna que ha de posar fi al tràgic malson que hem viscut aquest any que està a punt d’acabar capitalitza titulars i fotografies de la majoria de portades que trobem al quiosc, com no podria ser d’altra manera. El tema s’ho val. Ara bé, hi ha a qui no se li escapa, i amb raó, l’operació de propaganda posada en pràctica per a l’ocasió pel govern de Pedro Sánchez.  Un cop més utilitzen la pandèmia per posar-se medalles, en un exercici barroer que els deixa en evidència

L’operació de propaganda amb la vacuna és objecte de crítica a les portades dels tres diaris no amics de Madrid, que aprofiten per carregar un cop més contra la gestió que s’ha fet de la pandèmia des de la Moncloa. Suma i segueix. “Sánchez, a la cua en gestió i al capdavant en propaganda”, exclama un ABC que denuncia que Espanya es troba als últims llocs a l'hora de destinar fons contra la Covid. En la línia, recull les crítiques d’Isabel Díaz Ayuso a l’executiu de Sánchez per permetre l’arribada a Espanya de la soca més contagiosa provinent del Regne Unit en haver convertit l’aeroport de Barajas en un colador. La Razón opta avui per la ironia: “Vacunas made in ¿Gobierno de España?”, se’n fot la portada de Maruhenda.

Crítica des d'Andalusia

El Mundo també s’apunta, com fa cada dia, a la crítica a la manera com el govern espanyol està afrontant la pandèmia, però amb més subtilesa. La crítica bé de la mà del president d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, que es pregunta per què vol Pedro Sánchez l’estat d’alarma fins al maig si no l’exerceix. La tradicional crítica popular en favor d’una actuació centralitzada i homogènia des de Madrid per a tot l’Estat, que després, quan es dur a a terme és contestada immediatament amb la desobediència (o què va fer Ayuso quan Sánchez va voler imposar restriccions a la Comunitat davant l’avanç de la pandèmia? Ni cas)

I entre tanta vacuna i Covid, La Vanguardia en porta una entrevista al ministre José Luis Ábalos, amb l’enèsim titular de bones intencions que després queda en no res. “El govern espanyol té l’obligació moral d’alleujar tensions amb Catalunya”, diu el ministre referint-se als indults dels presos polítics dies després del demolidor informe de la fiscalia, contrària a la mesura. Cert que tant aquest, com el que pugui fer el tribunal que va jutjar i condemnar els presos, no és vinculant. Caldrà veure si les coses aniran per on apunta el titular de Transports. L’any que ve, més tard o més d’hora, sortirem de dubtes. Com passarà amb la vacuna contra la Covid.

abc

larazon

ElMundo

elperiodico

elpais

lavanguardia

elpuntavui

ara