Constituïm ha fet arribar ja la seva proposta de Constitució catalana a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Però, com ha de ser la Catalunya independent segons el seu criteri? En el títol preliminar del redactat s'hi exposen, precisament, les disposicions fundacionals.

Article 1. Catalunya

  1. Catalunya es constitueix en Estat lliure, sobirà, democràtic, social, ecològic i de drets i té com a valors inspiradors i fonamentals la dignitat de l’ésser humà, la llibertat, la democràcia, la igualtat, el pluralisme, la pau, la justícia, la solidaritat, la cohesió social, l’equitat de gènere, la protecció de les minories i la sostenibilitat.
  2. La sobirania rau en el poble de Catalunya i és en nom del poble i per al poble que s’exerceixen totes les funcions de l’Estat.
  3. El poble català i els seus territoris configuren la Catalunya actual.

Article 2. Forma política de l'Estat

La forma política i jurídica d’organització de l’Estat és la República ciutadana i participativa.

Pel que fa a les llengües: "el català és la llengua nacional i oficial de Catalunya. Tots els catalans l’han de conèixer i tenen el dret d’usar-la. Les institucions públiques n’han de preservar la vitalitat i promoure, protegir i desenvolupar-ne l’ús en tots els àmbits i sectors". De fet, l'aranès també es llengua oficial. Respecte a l'Aran, destaca precisament l'article 6. 

  1. Catalunya reconeix l’Aran com una realitat occitana dotada d’identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles. 2.
  2. La República respecta i empara aquesta singularitat de l’Aran com a entitat nacional singular dins de Catalunya, la qual és objecte d’una particular protecció per mitjà d’un règim jurídic especial.
  3. Es reconeix al poble aranès el seu dret a la lliure determinació.

 Símbols nacionals

  1. La bandera de Catalunya és la tradicional de quatre barres vermelles en fons groc i ha d’ésser present als edificis públics i en els actes oficials.
  2. La festa de Catalunya és la Diada de l’Onze de Setembre.
  3. L’himne de Catalunya és “Els Segadors”.
  4. Les diverses expressions del marc simbòlic de Catalunya i el seu ordre protocol·lari s’han de regular per llei.

D'altra banda, la capital de Catalunya haurà de ser la ciutat de Barcelona. És més, totes les institucions de la República "exerciran llurs funcions d’acord amb els principis de proximitat i descentralització".