La Universitat Politècnica de Madrid (UPM) tenia previst acollir un debat amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas dimecres vinent. L'acte, titulat Cataluña: el ayer y el mañana, ha canviat d'ubicació en l'últim moment i ara se celebrarà en un "altre lloc privat".

L'Asociación Ítaca, entitat organitzadora, assegura que tant l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials com la mateixa universitat els han prohibit celebrar l'acte a les seves instal·lacions. A través d'un correu enviat als assistents, al qual ha tingut accés El Plural, l'organització ha explicat que "després d'una sèrie de problemes la xerrada no serà com estava prevista i es farà en un espai aliè a la universitat". A més a més, el nou emplaçament té un aforament més limitat i s'hauran de sortejar les places.

En aquest correu Ítaca indica que des de la UPM es considera que "una figura com la d'Artur Mas pot danyar la imatge de la universitat o crear una polèmica innecessària", perquè es tracta d'una persona "tan representativa del nacionalisme català".

Des de l'organització lamenten la decisió i afirmen que una universitat ha de ser un lloc de debat i difusió d'idees, "incloses les que incomoden".

La UPM ha prohibit la presència de Mas a les seves instal·lacions però en altres ocasions ha acollit xerrades i debats d'altres polítics: l'any passat hi van anar Javier Maroto i el diputat socialista Rafael Simancas, tots dos convidats per l'Asociación Ítaca.