Els 17 membres del Govern processats per malversació al jutjat 13 de Barcelona per la seva participació en l'organització de l'1-O han recorregut la fiança de 5,8 milions que els va imposar la jutgessa pels diners presumptament malversat en el referèndum, al·legant que aquesta quantitat supera la xifra que s'exigeix als presos polítics i líders independentistes al Tribunal Suprem.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, la majoria d'imputats pel referèndum han recorregut el seu processament davant la jutgessa, que entre demà i divendres que ve ha citat la trentena d'investigats per notificar-los els delictes de què els acusa - malversació, prevaricació, desobediència, falsedat documental i revelació de secrets - i donar-los l'oportunitat de tornar a declarar.

Concretament, aquest divendres estan citats davant la instructora els 15 primers processats, entre els quals figuren l'exsecretari de Difusió de la Generalitat Antoni Molons, l'ex-secretari general de Presidència Joaquim Nin o l'exdirector de la delegació del govern català davant la Unió Europea Andreu Altafaj.

Tretze dels processats estan acusats d'un delicte de malversació pels fons públics que presumptament es van destinar al referèndum de l'1-O, que la jutgessa instructora xifra en el seu acte en un total de 4,3 milions, per la qual cosa els demana paguin de manera solidària una fiança de 5,8 milions per assegurar la quantitat suposadament desviada.

En diversos recursos, als quals ha tingut accés Efe, els processats per malversació argumenten que, en la causa contra els líders independentistes processats per rebel·lió, el Tribunal Suprem ja va fixar en 2,1 milions la quantitat suposadament desviada per a l'1-O, i adverteixen que no està justificat "assegurar per partida doble" una responsabilitat civil pels mateixos fets.

En qualsevol cas, les defenses al·leguen que "si en algun dels dos procediments la quantitat a assegurar fos més elevada, hauria de ser en aquell que se segueix contra qui suposadament va tenir més rellevància en el disseny, control, i execució" de l'1-O, atès que els imputats pel jutjat 13 de Barcelona no deixen de ser càrrecs mitjans del "suposat entramat delictiu". 

Altres partides que el jutge inclou en el delicte de malversació són 268.374 euros per impulsar el voluntariat vinculat a l'1-O, 3.050 euros per al disseny de pàgines web i 83.880 euros en propaganda i cartelleria.