El Neue Zürcher Zeitung, considerat el principal diari suís, ha advertit que el resultat de les eleccions andaluses significa un revés per al president espanyol, Pedro Sánchez, i la cap de l'espai d'Unidas Podemos, Yolanda Díaz, a un any de les eleccions municipals i autonòmiques. I ho compara als "trets d'advertiment", que tradicionalment es disparen abans del foc real. "Per al president del govern espanyol, el resultat electoral a Andalusia és un tret d'advertiment, perquè el seu govern trontollós i en minoria ha de presentar-se davant unes eleccions l'any vinent [municipals i autonòmiques], i el seu soci de coalició d'esquerres ha quedat clarament debilitat després dels comicis d'Andalusia. Els conservadors a l'alça [el PP], en canvi, han aconseguit una cosa que ningú no s'esperava: treure-li aire a la ultradreta de Vox, que és el tercer partit del Congrés, almenys per al sud del país", assenyala.

El diari considera especialment significativa la patacada que s'ha endut l'espai d'Unidas Podemos, amb dues candidatures enfrontades. "Els dos partits reivindicatius d'esquerra Por Andalucía i Adelante Andalucía també van rebre el càstig dels electors. Sumats tenen uns lamentables 7 diputats, deu menys que en les anteriors eleccions de fa quatre anys, quan es van presentar en una plataforma comuna", recorda.

Mentrestant, els nervis s'han apoderat del PSOE, amb una direcció general que treu importància als resultats del diumenge, mentre que els barons que governen en algunes de les autonomies, sobretot en les que el PP té més possibilitats de prendre'ls la presidència, estan molt més preocupats i demanen al seu partit que vagi més enllà i reflexioni com s'ha arribat a aquesta situació per poder-ho evitar. Entre els culpables assenyalen, segons El Independiente, el mateix Pedro Sánchez. Per això, i davant una campanya electoral a l'horitzó per les autonòmiques i municipals del maig del 2023, demanen que el president del govern espanyol, que hauria de ser un actiu, no es passegi per les seves regions, perquè en comptes de captar vots, espanta possibles electors per la seva gestió del govern de coalició en un context de crisi econòmica, amb el preu de la llum que no baixa, la inflació molt elevada i la gasolina que podria arribar als 3 euros el litre aquest mateix estiu, i una situació conflictiva al Magrib. 

Entre els més preocupats hi hauria Javier Lambán, president socialista de l'Aragó, que ha donat un parell de maldecaps aquesta legislatura al govern espanyol, sobretot per les crítiques al Comitè Olímpic Espanyol (COE) arran d'una possible candidatura conjunta amb Catalunya als Jocs d'Hivern 2030 que finalment ha quedat descartada. Ha exigit una "reflexió profunda per part de tots els actors", més enllà dels seus companys andalusos, i defensa que "la política espanyola cada cop tendeix més a la centralitat i es valora la transversalitat i l'acord". Tota una indirecta per posar fi als acords amb Unidas Podemos, ERC i Bildu.