El pacte andalús entre la ultradreta i PP i Cs ja té la primera esquerda un cop es va difondre ahir un article de la nova consellera d’Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació de la Junta d’Andalusia, Rocío Ruiz, de Ciutadans, que l’any 2013 titllava les celebracions de Setmana Santa de “desfilades de la vanitat i ranci populisme cultural”, i d’”espectacle tenebrós rescatat de la història medieval”.

La difusió de l’article va forçar la reacció de Vox, primer la del seu líder a Andalusia, Francisco Serrano, que va demanar al president andalús, Juanma Moreno, si cridaria a l’ordre a la consellera. Més tard, el president de la formació, Santiago Abascal, ha assegurat que el seu grup demanarà la reprovació de la consellera si el president andalús no la cessa.

"Prou d’insultar la nostra identitat i les nostres tradicions amb diners de tots!”, ha escrit a twitter Abascal, demanant a la consellera que marxi i es busqui una feina “que no li paguin tots els andalusos”. A més, ha afegit que “Si no és cessada, Vox demanarà la seva reprovació”.

Aquesta topada es dona en el context del pacte andalús signat d’una banda entre PP i Vox i de l’altra entre PP i Cs, de manera que la formació d’Albert Rivera manté el discurs que ells no han signat cap paper amb la ultradreta. Amb tot, les pressions dels ultres tot just han començat.