Primera protesta davant del Parlament Europeu de la nova plataforma que reclama els drets com a eurodiputats de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín

A la mobilització, que ha tingut lloc aquest dimarts al migdia a la plaça Luxemburg de Brussel·les, hi han participat els consellers a l'exili Lluís Puig i Toni Comín, el diputat de JxCat Francesc De Dalmasses i l'eurodiputat del partit nacionalista flamenc N-VA, Mark Demesmaeker. Convocats per OurVotes.eu, els participants han reclamat que els eurodiputats electes puguin exercir el seu càrrec a l'Eurocambra.

Sota la pancarta "No ens robeu els nostres vots" el grup de manifestants ha denunciat amb la concentració d'aquest dimarts al migdia que s'ha violat el seu "dret a la representació política" al Parlament Europeu.

Després de participar en l'acte, l'exconseller de Salut Toni Comín ha reclamat a la comissió europarlamentària d'afers legals que resolgui el cas i ha afirmat que estan treballant "de manera discreta" amb aquest òrgan per "donar a conèixer la doctrina" del parlament al respecte. "Hi ha l'opció que el Parlament Europeu ho resolgui", ha assegurat.

En aquest sentit, Comín creu que, si el president de la institució, David Sassoli, es manté "neutral i no fa un ús interessat i partidista dels serveis jurídics" i el comitè d'afers legals "manté la doctrina" el cas "es pot resoldre directament pel parlament".

Un total de 2.282.895 ciutadans europeus van votar les passades eleccions del 26 de maig la a candidatura Junts per Catalunya – Lliures per Europa, d’una banda i Ahora Repúblicas de l’altre, amb Carles Puigdemont i Toni Comín com a números u i dos de la primera i Oriol Junqueras encapçalant la segona. La Junta Electoral Central (JEC), no va permetre que a cap d’aquests eurodiputats escollits a les urnes, pogués prendre possessió de la seva acta. 

La plataforma impulsora ha denunciat que l’Estat Espanyol i el Parlament Europeu "estan robant aquests vots" i els "nostres drets". D'aquesta manera, han considerat que s'ha comès una vulneració dels principis bàsics de la democràcia. 

Segons ha explicat el també exconseller Lluís Puig, les inscripcions per la concentració del dimarts 1 d'octubre estan "creixent" i valoren fer una marxa des de la Comissió Europea fins a l'Eurocambra. "Intuïm que per l'aniversari dels dos anys del referèndum serà un dimarts important", ha assegurat.

Mobilitzacions cada dimarts

Els organitzadors han proposat mobilitzacions continuades davant la seu del Parlament Europeu cada dimarts. 

La campanya “Do not steal our votes / No ens robeu el vot ” ha estat impulsada per un grup de votants que han vist com el seu dret a la representació política ha estat violat "en nom d’un fals legalisme que considera la unitat d’Espanya un valor superior als drets humans més bàsics", han denunciat.