Des que el periodista i filòsof Jordi Graupera va proposar la idea d'un procés de primàries per a Barcelona amb l'objectiu de crear una llista unitària i sobiranista, desenes de municipis catalans han volgut exportar la iniciativa a les seves ciutats. Aquest matí, al Teatre Auditori de Granollers s'ha presentat Primàries per la República, una coordinadora que vol promoure arreu de Catalunya un procés per escollir alcaldes independentistes, basant-se en la proposta de Graupera.

L'entitat defensa que en les properes eleccions municipals s'ha de fer un pas cap a la República catalana "obrint les llistes electorals a tots els ciutadans que vulguin ser candidats" i els anima a presentar candidatures "que neixin de l'esperit de l'1 d'octubre".

Desconfiança en els polítics

La convenció ha comptat amb la participació de Jordi Graupera, que ha assegurat que vol dedicar-se a la política en un "país lliure" perquè, ha dit: "En un país ocupat ja sé com és la política i no m'agrada". El filòsof desconfia de l'actual sistema de partits i demana als polítics que aclareixin "si és veritat que, mentre deien que estaven organitzant un referèndum d’autodeterminació, alhora intentaven negociar amb l’estat espanyol d’esquena dels votants". 

Jordi Graupera Primàries per la República

Jordi Graupera en la seva intervenció al Teatre Auditori de Granollers

Per Graupera, el procés de primàries és l'única manera de prendre el control al sistema: "És fer desaparèixer els incentius que converteixen els nostres polítics en ostatges d’aquest sistema", ha dit. El periodista assegura que les primàries són el camí que durà el país "cap a la democràcia i l’allunya del populisme i de l’autoritarisme", ha destacat.

A l'acte d'avui, que ha estat la posada de llarg de la coordinadora, ha sumat el suport de Demòcrates, Solidaritat, Consultes per la Independència i Independents per la Selva. També s'hi han afegit representants de municipis com Reus, Sitges, Tortosa, Lleida, Gavà, Vilassar de Mar, Sabadell, Terrassa o Vilanova i la Geltrú. En total, més de 180 municipis. 

convenció Primàries per la República /primàries per la república

Diversos partits, entitats i agrupacions d'electors s'han sumat a Primàries per la República

Primàries per la República està impulsada per Josep Manel Ximenis, exalcalde d'Arenys de Munt i impulsor de la primera consulta sobre la independència de Catalunya que es va fer al país, l'any 2009.