Ras i curt. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no vol que hi hagi persones del partit que es presentin a les primàries per ser cap de llista el 26-J amb l'únic objectiu "d'agitar les aigües" i aconseguir un "premi de consolació". Iceta ha advertit que això seria "una perversió del sistema".

Les paraules semblen adreçades a l'exsenador Carles Martí, que va anunciar la setmana passada la seva intenció de postular-se. Al carrer Nicaragua no agrada, i és per aquest motiu que Iceta, com ha reconegut, ha intentat convèncer la número dos de Pedro Sánchez, la catalana Meritxell Batet, perquè doni la batalla. "La vaig anar a buscar, crec que ho pot fer molt bé", ha reblat Iceta, en una entrevista a TV3.

La renúncia de Carme Chacón, coneguda aquest dimecres, aplana el camí a Batet, que en les passades eleccions es va presentar a la llista de Madrid. Després de subratllar ahir que necessitava unes hores per pensar-s'ho, i que Iceta li hagi recordat que ha de dir alguna cosa abans de dilluns, està confirmat que la socialista anunciarà avui que dóna el pas, en el marc de l'executiva extraordinària que celebra el PSC per posar fil a l'agulla al procés democràtic. 

Les primàries

82 membres del Consell Nacional i més de 800 militants. Aquest és el requisit que hauran de complir els postulants per ser cap de llista la setmana vinent. Iceta no descarta "sorpreses" de noves persones disposades a fer el pas, que haurien d'anunciar aquest cap de setmana.

Tot i engegar la maquinària, hi ha una opció que es descartin les primàries, i és que només un d'ells aconsegueixi reunir els avals. Si fos així, el candidat no passaria per les mans de la militància, sinó que ho faria per les mans del Consell Nacional. De fet, és el que va passar el 20-D, quan el líder del PSC de Masquefa, Daniel Gutiérrez, no va aconseguir el suport suficient per enfrontar-se en una votació amb Carme Chacón.

Com també van emfatitzar fonts socialistes a El Nacional aquest dijous, s'insisteix a separar l'elecció de la cara visible amb la resta de números de la llista, que asseguren que tendirà a la "repetició". És en aquest sentit que, davant de l'aixecament del dit de l'exlíder del partit, Pere Navarro, ha apuntat que pot "no haver-hi marge" per incloure'l, si bé ha remarcat que és "un actiu". 

El que sí que hi ha és el reconeixement que l'elaboració de la papereta del 20-D, on les pressions del sector de Chacón van resultar en l'exclusió de Pere Navarro, va generar "tensions i problemes"."Sempre hi ha més caps que barrets, i poden haver-hi percepcions diferents dels rols i la capacitat d'atraure vots", ha emfatitzat Iceta. 

Comissió extraordinària

El moment és frenètic. Ahir Miquel Iceta no va parar de trucar gent, i fins i tot reunir-s'hi. Meritxell Batet, Pere Navarro, Carles Martí... Tant apressa el calendari per confeccionar la candidatura del 26-J, que ha hagut d'avançar la comissió executiva de dilluns per avui. 

"Serà la primera a prendre paraula i compartir amb comissió les seves reflexions", ha revelat Iceta, en referència a Chacón, que ha descartat que no es presenti "per mandra", quan és una decisió que "està presa de fa temps". Tot i tenir una conversa telefònica de mitja hora amb l'exministra, no ha volgut transcendir-ne el contingut, i quins serien els motius polítics que la mà dreta de José Luis Rodríguez Zapatero va evitar desgranar ahir en roda de premsa.

El primer secretari té clar que si hagués volgut presentar-se a les primàries "hauria guanyat i bé". Però, per tercer cop a la seva carrera, ha decidit apartar-se. I ara, ha considerat, ha de ser ella qui gestionarà els tempos dels motius. "Amb el temps s'anirà sabent", ha assegurat, afegint que si no ho ha fet saber abans ha estat per "no enterbolir la formació d'un govern a Espanya".