S’han desencallat els pressupostos de la Generalitat gràcies a un acord entre el Govern i el PSC. Però no és més que això, “un acord de pressupostos”. Així ho ha volgut deixar clar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que al mateix temps ha respost a Junts per Catalunya que “la majoria del 52% continua sent-hi”. Per això ha instat els juntaires a continuar parlant per ampliar el suport dels comptes al Parlament. Un cop desbloquejades les negociacions, el Consell Executiu es reunirà de forma extraordinària aquest dijous a les deu del matí per aprovar el projecte. Abans, aquest dimecres a la tarda, el president Pere Aragonès i el cap de l’oposició Salvador Illa signaran el pacte al Palau de la Generalitat.

🔴 Acord per als pressupostos de la Generalitat | DIRECTE


En roda de premsa al Palau de la Generalitat després de fer-se públic l’acord, Laura Vilagrà ha admès que “arribar fins aquí no ha estat fàcil”, després d’unes negociacions “llargues i complexes”, però s’ha felicitat perquè s’ha aconseguit desencallar “el pressupost més important de la història en xifres”. Però també ha volgut deixar clar que l’entesa amb el PSC és només “un acord de pressupostos”, no un acord de legislatura, i que el rumb independentista d’aquest Govern continua allà on era. “Teníem un moment crític com a país i necessitàvem donar-hi resposta”, ha assegurat la número dos del president Aragonès, assumint el cost polític que se’n derivi.

En aquest context, a preguntes dels periodistes, Vilagrà ha defensat que “la majoria del 52% continua sent-hi” perquè hi ha un “consens polític que el conflicte s’ha de resoldre votant i això continua vigent”. En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha allargat la mà a Junts per Catalunya a “sumar-se a aquest acord”. En aquest sentit, la dirigent republicana ha recordat que el projecte de pressupostos “incorpora la immensa majoria de temes que hem treballat” amb la formació de Laura Borràs i Jordi Turull i estan disposats a parlar d’altres qüestions fora del marc pressupostari. En aquests termes respondran a la carta de Turull, a qui recorden que “per generar confiança i estabilitat” és important “donar suport als pressupostos”.

 

La majoria de 74 diputats al Parlament per a tirar endavant els pressupostos dona aire a un Govern en soledat parlamentària. Davant d’això, la consellera de la Presidència ha defensat que “l’objectiu és esgotar la legislatura” perquè necessiten “marge de temps, espai i recursos” per a tirar endavant els grans projectes per aquests quatre anys.

El Prat i les delegacions

Hi havia qüestions espinoses en les negociacions, com l’ampliació de l’aeroport del Prat. La consellera Vilagrà ha explicat en aquest sentit que hi havia un objectiu compartit amb el PSC (“que sigui un veritable hub internacional”) i que era un problema de com es feia, “amb respecte a la biodiversitat, les directives europees i els veïns dels municipis més propers”. Tampoc no podia ser una “imposició centralista” d’Aena. En aquest sentit, s’ha compromès a buscar el “consens territorial i dels agents socials i econòmics”. També ha volgut tranquil·litzar els comuns, precisant que no es destinarà cap euro d’aquests comptes a altres macroprojectes com el Hard Rock o el Quart Cinturó. Pel que fa a les delegacions a l’exterior, la consellera republicana s’ha felicitat perquè han quedat fora del pacte i “continuem amb el decret aprovat pel Govern i la nostra planificació”.

La carta de Turull

Just abans de fer-se públic l'acord amb el PSC, Junts per Catalunya ha allargat la mà al Govern de Pere Aragonès per desencallar la situació en què es troben les negociacions dels pressupostos. Segons ha informat RAC1, el secretari general de Junts, Jordi Turull s'ofereix per aportar estabilitat institucional si es recupera l'estratègia unitària independentista. A la carta signada per Turull, la formació subratlla: "Ens trobem en un moment que requereix decisions de país, alçada de mires i visió estratègica, per evitar fer passos enrere en el camí cap a la independència". Per això, Junts obre la porta a negociar els comptes, amb la condició de recuperar l'estratègia unitària de l'independentisme. El partit concreta accions per recuperar-la, com un front comú a Madrid o replantejar la taula de diàleg per "convertir-la en una de negociació bilateral". 

La tramitació en 45 dies

Abans de Nadal, el Govern va aconseguir tancar un primer acord de pressupostos amb els comuns. Però els números no eren suficients al Parlament i calia un segon grup, el PSC o Junts per Catalunya. Fins que no ho tingués lligat, no volia dur els comptes de la Generalitat a la cambra catalana, encara que fos fora del termini del 31 de desembre, per evitar un nou revés parlamentari. Ara l’acord amb els socialistes ja hi és, ja disposa 74 diputats, i es posa en marxa tota la maquinària legislativa. Quan podrien entrar en vigor? Accelerant al màxim tots els passos, fins a mitjans de març no estarien definitivament aprovats. El procediment està degudament establert al reglament del Parlament.