El president espanyol, Pedro Sánchez, i l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, han estat captats per les càmeres de televisió quan parlaven en petit comitè, abans de la cimera comunitària que se celebra a Brussel·les. Molts s'han preguntat de què parlava Sánchez, amb gest seriós, mentre Borrell se l'escoltava amb atenció, i anava assentint de tant en tant. Per ara no ha transcendit el contingut de la conversa, difosa pel Huffington Post. Borrell va ser ministre d'Exteriors de Sánchez el 2018 i 2019, abans de ser desplaçat a la política europea.

Els líders de la Unió Europea s'han reunit per avaluar les maneres com Rússia hauria de retre comptes per la invasió d'Ucraïna i pels crims de guerra que hi ha comès, dels quals consideren que “cada vegada hi ha més proves”. Els caps d'Estat i de Govern comunitaris consideren que amb l'escalada de la guerra de Rússia a Ucraïna, “s'està posant en perill la pau i la seguretat europees i mundials”, segons indica l'esborrany de les conclusions que aprovarà el Consell Europeu.

La reunió dels líders ha tingut lloc en un moment d'intensificació dels atacs russos contra la població i infraestructures civils ucraïneses, que els governs europeus condemnen “amb la màxima fermesa possible”. D'acord amb el document, "els crims de guerra comesos contra els ucraïnesos, dels quals cada vegada hi ha més proves, i la contínua destrucció d'infraestructures civils, constitueixen una greu violació del dret internacional". En aquest sentit, donen el seu “ferm suport” a les investigacions que la Fiscalia de la Cort Penal Internacional (CPI) ja ha emprès, però, a més, demanen a Josep Borrell, i a la Comissió Europea, que “estudiïn les opcions perquè es pugui garantir la plena rendició de comptes”.

Dilluns passat, durant un Consell de ministres d'Exteriors comunitaris a Luxemburg, Estònia, Letònia i Lituània van reclamar la creació d'un tribunal internacional especial per jutjar els dirigents del Kremlin que han ordenat la guerra contra Ucraïna, perquè, segons la seva opinió, la Cort Penal Internacional (CPI) no té competències per fer-ho. De totes maneres, la CPI ja està investigant les atrocitats que suposadament ha comès l'exèrcit rus a Ucraïna, com les matances de Butxa o Izium, per perseguir els responsables directes, però el tribunal amb seu a la Haia "no té competències" per jutjar el "crim d'agressió", segons insisteixen els tres països bàltics.