El temporal Gloria juga a favor de les negociacions per refer el pressupost del Parlament. De moment, però, sense èxit. L'ajornament del ple pel temporal, on aquesta tarda s'havien de votar els nous comptes de la cambra, ha donat una mica més de temps als dos socis de Govern per consensuar els números, després de la polèmica aprovació de la Mesa de la setmana passada amb els vots de JxCat, Cs i PP, però malgrat l'obertura de converses i les ofertes que des del partit de Carles Puigdemont i Quim Torra s'han fet arribar a ERC, no hi ha avenços.

En aquests moments, JxCat continua sense acceptar les partides exigides pels republicans –especialment la que fa referència a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia prevista per la tardor–, i ERC no pensa consentir que no s'incloguin. Així les coses, les hores passen i la votació, que finalment serà aquest dimecres a la tarda si no es reajorna el ple, podria no superar el tràmit per falta de suports. De fet, en aquests moments ni els grups que hi van donar suport fa una setmana a la mesa, inclòs JxCat, garanteixen que demà ho facin al ple.

Cs, primer en retirar el suport als comptes

Ciutadans ha estat el primer en despenjar-se'n, després de les crítiques rebudes per votar-lo amb JxCat i també pel fet que els números contemplessin un increment del sou dels diputats de l'1,75%. Aquest migdia el president del grup, Carlos Carrizosa, ja ha anunciat que retirava el seu suport i que no avalaria cap nova proposta que no suprimís aquest augment salarial o que inclogués les partides destinades al 40è aniversari del Parlament i a la celebració de la Francofonia –les línies vermelles d'ERC per canviar el seu vot–, ja que considera que van destinades a la promoció "personal" del president del Parlament, Roger Torrent.

JxCat va fer arribar aquest dilluns una oferta a ERC en la proposava suprimir l'increment de l'1,75% del sou dels diputats i destinar-lo en un pla d'eficiència energètica de la cambra. La proposta, però, no va satisfer els republicans, que van recordar que al mes de juny ja es va aprovar la instal·lació de 400 metres de plaques solars al sostre de la cambra, obres que haurien de començar el mes que ve. A més, van insistir que per ells és imprescindible que els comptes incloguin les dues partides de la discòrdia, la de la difusió dels actes dels 40 anys del Parlament i per a la celebració de la Francofonia. 

mesa Parlament Torrent Josep Costa- Sergi Alcazar

El pressupost del Parlament es va aprovar inicialment per la Mesa amb els vots de JxCat, Cs i PP, malgrat l'abstenció d'ERC, el PSC i la CUP i la negativa dels comuns, i està previst que es debatin i votin finalment aquest dimecres al ple. La principal crítica de la majoria de partits va ser l'increment de sou dels diputats, malgrat que inclou una lleugera rebaixa respecte la pujada de sou dels treballadors públics aprovada pel govern espanyol –del 2% al 1,75%–. Fonts de JxCat consultades per El Nacional asseguren, però, que si hi ha consens són "partidaris de no tocar el sou" i asseguren que voldrien uns comptes aprovats per unanimitat, com havia passat en exercicis anteriors.

Modificació de l'ordre del dia?

Si no hi ha acord abans de demà a la tarda, moment de la votació, es podria convocar una nova mesa i una Junta de Portaveus abans de la sessió parlamentària i canviar l'ordre del dia, o fins i tot fer-ho dins el ple si hi ha majoria per fer-ho. Una possibilitat que es planteja JxCat si no arriba a cap acord amb ERC, però que de moment els republicans no contemplen. "Si demà algun grup modifica el sentit del seu vot ja ens explicarà per què allò que era bo fa poques hores ara ja no ho és", apunten fonts d'aquesta formació a El Nacional.