L'aprovació dels pressupostos del Parlament ha causat de nou estralls en les relacions entre els dos socis de Govern. La reunió de la Mesa ampliada celebrada aquest dimarts al matí ha aprovat el pressupost del Parlament de Catalunya amb els vots a favor de Cs, JxCat i PP, mentre que ERC, PSC i CUP s'han abstingut i els comuns hi han votat en contra. Una majoria que ha indignat profundament els republicans.

Fonts del partit del president Roger Torrent asseguren que volien incloure en el projecte de pressupost, que redacta l'Auditoria de Comptes de la cambra amb propostes dels vicepresidents –actualment en mans de JxCat i Cs–, dues noves partides: una de 90.000 euros per fer publicitat dels actes de commemoració dels 40 anys del Parlament –que ja es van acordar fer fa algunes setmanes amb un pressupost de 300.000 euros– i una altra de 90.000 euros més per a l'acte l'Assemblea de la Francofonia que tindrà lloc al novembre a Barcelona.

Dues partides que finalment no s'han inclòs al pressupost i que els republicans consideren clau per a la internacionalització de Catalunya. Segons asseguren fonts del partit, Costa demanava diverses contrapartides de caràcter polític per incloure-les, cosa que ERC hauria rebutjat. Des de vicepresidència de la cambra asseguren que no van acceptar-les perquè eren massa despeses en "fastos" i veuen la polèmica com una "intoxicació".

Per altra banda, els republicans també asseguren que s'han abstingut perquè el projecte de pressupost inclou un augment dels sous dels diputats d'un 1,75% amb el que no estaven d'acord, igual que els comuns i la CUP, i perquè s'afegien dos nous assessors per al cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, de Ciutadans. 

JxCat nega cap pacte amb Cs i el PP

Fonts de JxCat defensen que no hi ha cap pacte i recorden que els assessors de Cs no són de nova creació, sinó que són els que li corresponen en la seva condició de cap de l'oposició, però que fins ara mai s'havien cobert perquè el partit taronja hi havia renunciat. Un extrem que també defensa Cs, que assegura que al mes de juliol ja va avisar que volia activar les places d'assessor que li corresponen.

Les mateixes fonts de JxCat apunten també que el pressupost de la cambra mai ha tingut un "component polític", es mostren sorpresos per la indignació dels republicans, i pel fet que s'hagin abstingut, i fins i tot acusen als seus socis de govern de "mentir" pel que fa al tema dels assessors de Cs. A més, asseguren que és Torrent qui fixa l'ordre del dia i que JxCat no té "poder de decidir aprovar el pressupost sense el seu suport". Amb tot, hi veuen intencions dels republicans de voler-los deixar sols i denunciar que s'alineen amb la dreta.

El projecte de pressupost aprovat aquest dimarts haurà de ser validat ara pel ple i, en cas de superar el tràmit, inclòs en els comptes de la Generalitat que està elaborant la conselleria d'Economia.