Els dubtes en què es debat Junts sobre la convocatòria del proper congrés nacional del partit ha provocat que les bases també prenguin posició al respecte. L'executiva de Junts, que encapçala Jordi Sànchez, té previst aprovar dilluns vinent la proposta que plantejarà al consell nacional del partit, tant pel que fa el calendari com l'abast del congrés, és a dir, si ha d'incloure o no la renovació de la direcció. Això no obstant, des del territori, i més concretament des de la vegueria del Penedès i l'agrupació de Les Corts a la ciutat de Barcelona s'han aprovat resolucions que reclamen la convocatòria del congrés tan aviat com sigui possible amb l'objectiu d'enfortir la direcció. Fonts de partit asseguren que aquest tema s'està debatent al territori i a les sectorials, per la qual cosa no descarten nous pronunciaments abans que l'executiva faci la seva proposta.

Precisament, Junts ha convocat per diumenge i dilluns una reunió extraordinària de l'executiva en què s'haurà de tancar la proposta que, posteriorment, s'haurà de sotmetre al consell nacional previst per al 2 d'abril. Segons el reglament, el congrés nacional s'ha de celebrar cada dos anys, i per tant, atès que el partit es va constituir el juliol del 2019, correspondria convocar-lo aquest mes de juliol. El reglament, però, no especifica si aquesta cimera ha de servir per renovar la direcció. Des de la cúpula del partit s'ha assenyalat qüestions com la proximitat de les eleccions municipals del maig de l'any vinent, per aconsellar evitar la tensió d'un debat sobre la nova executiva. Aquest sector apunta la possibilitat de posposar el conclave o bé convocar un congrés de perfil ideològic, que no inclogui el debat sobre la renovació de càrrecs. 

Per contra, Junts a la vegueria del Penedès va aprovar per unanimitat aquest dimarts un acord en què proposta celebrar el congrés del partit com a molt tard el mes de juliol per poder afrontar les eleccions del 2023 "amb els millors equips possibles". De fet, demana que s'avanci en la mesura en què sigui possible la celebració del congrés per poder concentrar els esforços en la preparació de les eleccions i subratlla que la cimera ha de servir perquè el partit en surti "reforçat i empoderat".

captura piulada Junts Penedès congrés

La reivindicació ha saltat també a Barcelona on l'executiva de l'agrupació de les Corts va aprovar ahir un comunicat en què adverteix que és "imprescindible celebrar el congrés tan aviat com sigui possible" per la qual cosa insten la direcció executiva nacional a convocar-lo. Després de subratllar l'aval aconseguit per Elsa Artadi per liderar la llista de Junts a la capital catalana, l'agrupació de les Corts subratlla la necessitat d'un partit "fort, unit" per fer front a les municipals i que generi la "il·lusió" que asseguren que van detectar quan van haver de recollir avals perquè Laura Borràs liderés les llistes al Parlament del 2021.

 

En el rerefons d'aquest debat apareix el pols sobre la continuïtat de Jordi Sànchez a la secretaria general, enfront d'una part del partit que aposta per substituir-lo per Jordi Turull. En aquest relleu entraria també el de Carles Puigdemont com a president del partit, atès que ha expressat la seva voluntat de prioritzar el Consell per la República. En aquest cas, s'apunta el nom de Laura Borràs, com a presidenta executiva de Junts.