Els presos polítics tornen a Catalunya després més de 8 mesos de captiveri a Madrid.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han estat tancats a Soto del Real 8 mesos i mig, des del 16 d'octubre. Oriol Junqueras i Joaquim Forn, 8 mesos ininterromputs. I Romeva, Turull, Rull i Bassa, un mes i mig primer, i tres mesos i mig ara. Forcadell va passar una nit a la presó la tardor passada i ara ha complert tres mesos i mig a Alcalá Meco.

Tornen, però seguiran tancats a les presons de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i a la presó Puig de les Basses, a Figueres. S'espera que Junqueras, Romeva i els Jordis arribin aquest dimecres a Catalunya després de passar a la nit a Saragossa, al centre de Zuera. Forcadell i Bassa venen directes d'Alcalá Meco i s'espera que arribin a Figueres, també, aquest dimecres.

Turull, Rull i Forn estan pendents de saber a quina presó els porten i que la Generalitat doni el vistiplau a tots els tràmits. 

Òmnium i ANC han preparat mobilitzacions davant les presons on també hi assistiran els familiars.

Cronologia d'un captiveri

El 16 d'octubre del 2017 Jordi Sànchez i Jordi Cuixart entraven a l'Audiència Nacional per declarar acusats de sedició. En l'ambient flotava l'amenaça de la presó. L'avantsala va ser la declaració del major Josep Lluís Trapero, que va quedar en llibertat tot i que la fiscalia en va demanar la presó provisional.

Els Jordis entraven a la sala a la tarda, després de dinar fora. Jordi Cuixart ja havia deixat gravat un vídeo de comiat. Sànchez el va gravar durant l'estona del dinar en un restaurant de Madrid. I al vespre, un cop fetes les compareixences en què es van acollir al seu dret a no respondre al fiscal, només al seu advocat, la jutgessa Carmen Lamela dictava la presó incondicional. I aquella mateixa nit entraven a Soto del Real.

15 dies més tard, un cop fet el ple del Parlament on es va votar la proclamació de la república, i en mig de la festa de Tots Sants, el Govern rep la citació per anar a declarar. Alguns dels consellers eren a Brussel·les on havien comparegut amb Carles Puigdemont proclamant el seu exili.

El matí del 2 de novembre, l'entrada de l'Audiència Nacional esperava un nombre incert de consellers. A les 8h, i quan encara no havien pres possessió dels seus llocs tots els mitjans de comunicació, entrava Oriol Junqueras. I minuts abans de les 10h ho feien els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa, i els que ningú sabia que vindrien: Joaquim Forn i Meritxell Borràs que hores abans eren a Brussel·les.

A l'exili es quedaven Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

L'últim a entrar i sol va ser Santi Vila, l'únic a qui se li va fixar una fiança per no entrar a la presó, però que va voler fer un gest i passar-hi la nit.

Aquell dia ningú va sortir caminant de l'Audiència. Tots van acabar en un furgó policial camí de diverses presons. Es va intentar aplicar una dispersió pròpia dels presos terroristes que finalment es va aturar hores després, quan els consellers van entrar a Estremera i les conselleres a Alcalá Meco.

El 5 de desembre, hores abans de l'inici de la campanya electoral, el magistrat Pablo Llarena accepta la petició de llibertat d'alguns dels presos polítics. S'obren les portes per a Turull, Rull, Romeva, Mundó, Bassa i Borràs. Dins, però, es queden Oriol Junqueras i Joaquim Forn. I els Jordis. A ells quatre se'ls han denegat totes les peticions que han fet per sortir en llibertat i per assistir als plens d'investidura. En el cas de Forn, fins i tot la fiscalia va autoritzar la seva sortida, però Llarena va fer cas de les exigències de VOX i el va mantenir tancat.

El 23 de març, en mig del pla d'investidura de Jordi Turull, i amb la interlocutòria de processament ja notificada amb els delictes de rebel·lió i malversació per als membres del Govern i la presidenta del Parlament, Llarena els cita i els torna a tancar. Entren de nou a Estremera Turull, Rull i Romeva. I Bassa i Forcadell a Alcalá Meco. La resta queden en llibertat perquè no se'ls acusa de rebel·lió.